Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B./O.Z. [ RTK/AA ]

21. 03. 2018. 19:03 >> 19:33
46

UPRKOS SUZAVCU

Ratifikovan sporazum o demarkaciji

Skupština Kosova je sa 80 glasova usvojila sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, nakon četiri pokušaja poslanika Samoopredjeljenja da bacanjem suzavca spriječe usvajanje sporazuma. Policija Kosova saopštila je da su zbog bacanja suzavca privedena sedam poslanika Samoopredjeljenja.

Poslanici Samoopredjeljenja spriječili su danas četiri puta, bacanjem suzavca, da se nastavi sjednica Skupštine na kojoj treba da bude usvojen Sporazum o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore . 

Epilog današnjih dešavanja u kosovskom parlamentu je da je pet poslanika Samoopredjeljenja uhapšeno nakon trećeg bacanja suzavca, a još dvojica nakon četvrtog. Poslije četiri bacanja suzavca i četiri prekida sjednice, poslanici Samoopredjeljenja koji nijesu uhapšeni napustili su skupštinsku salu na zahtjev obezbjeđenja.

Policija Kosova je prethodno potvrdila da je poslanike privela na osnovu naloga tužilaštva, a ne neke druge institucije, iako su oni koji su privedeni tvrdili da ih hapse po naredbi predsjednika Skupštine Kadrija Veseljija.

Takođe, policija je saopštila još da je trojicu poslanika Samoopredjeljenja privela dodatno, jer su bacali kamenje u pravcu Skupštine.

Ganimete Musljiu iz Demokratske partije Kosova (DPK) je, pak, za kosovske medije kazala i da su poslanicima ukradene kartice za glasanje, te najavila da će slučaj prijaviti policiji, a poslanici koji podržavaju demarkaciju poručili su da neće odustati od ratifikacije Sporazuma danas.

Prištinski mediji objavili su snimke kako poslanik Ljiburn Aljiju iz kompjutera poslanika Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Socijademokratske incijative izvlači glasačke kartice, kako bi onemogućio elektronsko glasanje poslanika ovih stranaka.

Policija Kosova je saopštila da na osnovu svojih nadležnosti i zakonskih ovlaštenja sprovodi istražne radnje kako bi otkrila kako je suzavac unijet u salu Skupštine, kao i sve drugo u vezi bacanja suzavca.

Kako prenosi RTK prvi put suzavac su oko 11.55 bacili poslanici Samoopredjeljenja Dželal Svekla i Fitore Pacoli.

Nakon više od sat pauze zbog aktivirnja suzavca, poslanici su nastavili zasjedanje. Međutim, nastavak sjednice prekinut samo poslije dva minuta pošto su aktivirana još dva suzavca.

U trenutku aktiviranja suzavca 77 poslanika glasalo je za usvajanje Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Iako je isključeno petoro poslanika Samoopredjeljenja, ipak je pronađen način da se treći put onesposobi glasanje.

Poslanici su se vratili u salu oko 17:10 čekajući glasanje, da bi odmah po obraćanju čelnika parlamenta poslanicima, prostoriju ispunio novi talas dima.

Nakon četvrtog prekida, u Skupštinu je stigao ambasador Sjedinjenih američkih država na Kosovu Greg Delavi, koji je kazao da je veoma razočaran cijelom situacijom.

Tači: Nasilje neprihvatljivo

Predsjednik Kosova Hašim Tači osudio je bacanje suzavaca tokom današnje sjednice Skupštine.

On je pozvao poslanike da glasaju za sporazum, napomenućih ih da taj glas označava slobodno kretanje građana. Dodao da je dosta vremena već izgubljeno o ovom pitanju.

"Izgubili smo tri godine lažima i obmanama, ostavljajući Kosovo izolovano. Sada je trenutak istine i odlučivanja. Odluka poslanika za ratifikaciju Nacrta sporazuma o demarkaciji je volja građana koji cijene i žele evropske vrednosti. Nemojte dozvoliti ničije obmane, posebno ne od onih koji žele da drže Kosovo izolovano i daleko od evropskih vrijednosti” rekao je Tači.

Poslanik Alternative Ijlir Deda je nakon bacanja prvog suzavca izrazio žaljenje zbog takvog postupka, rekavši da Samoopredjeljenje time samo šteti sebi.

"Ostavite spekulacije. Žao mi je što Samoopredjeljenje umjesto da budu profesionalci, vraćaju se neefikasnim metodama koje im samo nanose štetu", rekao je on, prenosi RTK.

Poslanica Bljerta Kodra-Deljiu iz Demokratske partije Kosova je izjavila da će sjednica biti nastavljena i da će Sporazum o demarkaciji biti ratifikovan.

"Mi smo većina i ići ćemo do kraja sa ovim pitanjem. Na dan kada je obezbijeđeno potrebnih 80 glasova, Samoopedjeljenje je djelovalo na veoma loš način. 80 potrebnih glasova je osigurano i to neće spriječiti ratifikovanje sporazuma", rekao je Deljiu.

Ranije danas, predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je uoči početka vanredne sjednice rekao da očekuje da će danas biti usvojen Sporazum.

(Prilog Isidore Sekulić Šoć, TVCG)

Пратите нас на

Коментари46

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније