Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

07. 04. 2018. 14:54 >> 14:48

RADOVIĆ POZVAO PARTIJE

Romima obezbijediti mjesto u parlamentu

Koordinator u Građanskoj alijansi, Milan Radović, pozvao je političke partije da podrže izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim je predviđeno da Romi dobiju garantovano mjesto u parlamentu na isti način kako je obezbijeđeno za hrvatsku nacionalnu zajednicu.

Radović smatra da je, imajući u vidu proces političke socijalizacije i afirmacije romske populacije u Crnoj Gori, važno da svi razumiju i podrže inicijativu.

"Prije svih, jako je važno da to učine sve parlamentarne partije. Pozivam ih da u crnogorskom parlamentu omoguće postizanje dvotrećinske većine, potrebne za izmjene Zakona", kazao je Radović agenciji Mina.

Izmjene Zakona predložile su nevladine organizacije (NVO) Mladi Romi, Građanska alijansa, Centar za demokratsku tranziciju, Phiren Amenca i Centar za romske inicijative.

Na osnovu pozitivne diskriminacije u Zakonu o izboru odbornika i poslanika predstavnici partija koje predstavljaju hrvatsku nacionalnu zajednicu moraju osvojiti 0,35 odsto glasova birača koji su izašli na birališta.

Radović je podsjetio da je Crna Gora jedina postkomunistička država u kojoj ne postoji nijedna romska politička partija i da nikada nije imala poslanika Roma.

On je ocijenio da je zbog toga odgovornost prije svega na državi i parlamentarnoj većini, jer nijesu stvarani uslovi da se to desi.

"Zakonska rješenja sa afirmativnom akcijom koja su se odnosila na druge etničke zajednice, pa i one manje brojne od Roma, uporno su Rome zaobilazila. Iako je napravljen napredak treba naravno i dalje raditi na podizanju kapaciteta samih Roma da krenu u ovu priču", rekao je Radović.

On smatra da će političko predstavljanje omogućiti kvalitetniji i brži razvoj ukupne romske zajednice, od obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja, liječenja do kulturnog razvoja.

"Najveći problemi sa kojima se suočavaju Romi danas su upravo u tim oblastima, sa posebnim problemom nezastupljenosti u državnim organima i institucijama. Kada su zaposleni, ti poslovi su uglavnom teški i nedovoljno plaćeni, a gotovo i da ih nema na pozicijama odlučivanja. Takva situacija je neprihvatljiva i mora početi da se mijenja", kazao je Radović.

On je naveo da u demografskoj strukturi Crne Gore, prema poslednjem popisu, Roma ima 6,25 hiljada ili preko jedan odsto, što je više od 0,97 odsto koliko je učešće hrvatske nacionalne manjine.

"Prema tom principu, na isti način treba omogućiti i Romima političku zastupljenost u parlamentu", saopštio je Radović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније