Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

20. 09. 2018. 13:42   >>  13:24

SEKULOVIĆ PORUČIO

Pokazati spremnost za kompromis

Političke partije koje budu učestvovale u radnom tijelu koje će se baviti reformom izbornog zakonodavstva, treba da pokažu što je moguće veću fleksibilnost i spremnost za postizanje kompromisa, smatra pravnik Sergej Sekulović.

On je ocijenio da bi bilo dobro da u tom procesu učestvuju sve političke partije, ali da je legitimna odluka Demokrata i Građanskog pokreta (GP) URA da ne učestvuju u radu radne grupe.

"U širem kontekstu, mislim da bi bilo dobro da u jednom ovakvom procesu učestvuju svi, a svaki proces ovog tipa zahtijeva što je moguće veću fleksibilnost i spremnost na donošenje kompromisa, jer bez toga nema krajnjeg epiloga", rekao je Sekulović agenciji MINA.

On je ocijenio da je sastanak Kolegijuma, na kome je razgovarano o načinu rada radnog tijela za reformu izbornog zakonodavstva djelimično uspio.

Sekulović je rekao da, kada se uzme u obzir činjenica da su sastanku prisustvovali predstavnici vlasti i jedan dio opozicionih struktura, on ne može biti okarakterisan kao promašaj.

Prema njegovim riječima, radni tekst postoji, na stolu je, o njemu će se debatovati i donositi političke odluke.

"Dakle, uspjeh je polovičan, ali ovo je samo prvi korak, početna inicijativa. U svakom slučaju, dobro je što se ona desila, međutim, ostaje otvoreno pitanje kakva će biti budućnost čitave radne grupe, odnosno reformskog zahvata vezanog za izborno zakonodavstvo", naveo je Sekulović.

Govoreći o međusobnim optužbama Demokratske partije socijalista (DPS) i Demokratske Crne Gore, Sekulović je rekao da je to kontinuitet i da su Demokrate htjele da imaju ekskluzivu u smislu inicijativnosti i da njihov radni tekst bude nešto što je „od a do š“ predmet rada te radne grupe.

"Sa druge strane, DPS ima svoje političke interese, to jest da tu inicijativu minimizira, odnosno da preuzme kontrolu nad čitavim procesom i uključi što širi krug aktera na ravnopravnoj osnovi i da tako umanji uticaj Demokrata na proces. To je legitimna politička borba“, ocijenio je Sekulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније