Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 08. 2013. 14:01 >> 14:17
2

AMBASADORKA HRVATSKE

Crna Gora sljedeća članica NATO-a

Crna Gora je spretnije i brže od Hrvatske ušla u proces pristupanja Evropskoj uniji i biće nova članica NATO saveza, kazala je ambasador te države u Podgorici, Ivana Sutlić-Perić.

 

 

Ambasadorka Hrvatske u Crnoj Gori, Ivana Sutlić-Perić, je u intervjuu za prvi broj magazina Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Diplomarius, kazala da će Crna Gora, kao dobro pripremljena država, postati nova članica NATO saveza na prvom samitu koji se bude bavio proširenjem Alijanse.

“Nijesam sasvim sigurna da će 2014. godine biti samit proširenja, jer će glavna tačka biti izbor novog Generalnog sekretara. Mislim da je veličina Crne Gora u tom kontekstu njena prednost u pristupanju Alijansi”, rekla je ona.

Razlozi protivljenja građana Crne Gore ulasku u NATO su, kako smatra ambasadorka, prije svega emocionalne prirode.

“Crna Gora je bila u državi sa Srbijom u vrijeme NATO intervencije i to je još donekle svježe. S jedne strane se pamti, čak i njeguje i podsjeća na žrtve bombardiranja, a istovremeno sve preduzima da se zaboravi zašto je do toga došlo”, kazala je Sutlić-Perić.

Ona smatra i da je otvaranje poglavnja 23. i 24. pravi način za otvaranje pregovora sa EU.

 

 

 

 “To je dobar početak pregovora. Crna Gora je s pripremama u toj oblasti počela istog časa kada je potpisala SSP, a do sada su i dva poglavlja zatvorena”, ocijenila je ona.

Ambasadorka smatra da je Crna Gora vještije i brže od Hrvatske ušla u proces pristupanja EU. Takođe, kako je kazala, naša zemlja neće od Hrvatske doživljavati neprijatnosti, kroz kakve su oni prolazili zbog graničnog spora sa Slovenijom.

“Sigurna sam Crna Gora takvo nešto od Hrvatske neće doživjeti. Crnoj Gori neće biti postavljani isti zadaci, jednaki uslovi kroz kakve je u pregovaračkom procesu prolazila Hrvatska, ali se iz našeg iskustva može okvirno iščitati šta Brisel smatra minimumom, odnosno, optimumom usklađenosti nacionalne s legislativom EU”, poručila je Sutlić-Perić.

Ona je ocijenila da su Hrvati u Crnoj Gori lojalni građani.

 “Da nije tako teško da bi HGI bila politička stranka koja ima poslanika u crnogorskom parlamentu i da bi njena predsjednica bila članica Vlade”, zaključila je ambasadorka.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније