Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 01. 2019. 16:38 >> 16:15
4

POTREBNO 27 POTPISA

SDP traži vanrednu sjednicu Skupštine zbog "Koverte"

Socijaldemokratska partija pokrenula je inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Skupštine zbog afere "Koverta", za šta im je potrebno 27 potpisa poslanika.

Podsjetimo, predsjednik Atlas grupe Duško Knežević objavio je snimak na kome se vidi kako predaje kovertu bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću u kojoj je, prema tvrdnjama Kneževića, oko 100.000 eura.

"Kao što smo ranije najavili, SDP  pokreće inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Skupštine na ovu temu, a formalnu incijativu ćemo narednih dana uputiti svim opozicionim klubovima poslanika, budući da je shodno Ustavu za zakazivanje vanredne sjednice neophodno prikupiti 27 potpisa poslalnika Skupštine Crne Gore", naglasili su iz SDP-a.

Iz SDP-a su podnijeli zaključke Skupštini kojima bi, ukoliko budu usvojeni, to predstavničko tijelo zatražilo od nadležnih organa da ispitaju navode i materijalne dokaze koje je javnosti predočio predsjednik Atlas grupe i o tome obavijeste parlament.

"Skupština posebno poziva Tužilaštvo, prevashodno imajući u vidu kvalifikaciju SDT od 30.09.2017. o krivičnim djelima `stvaranje kriminalne ogranizacije i pranje novca`, a koji novac je upravo predmet afere `Koverta`, da nastavi sa istragom u ovom slučaju kako bi se u daljem postupku konačno utvrdilo ko su akteri ovog teškog krivičnog djela, o čemu već postoji osnovana sumnja na osnovu snimaka o kojima je javnost upoznata", navodi se u zaključcima koje je SDP unio u skupštinsku proceduru.

Oni traže i da Skupština konstatuje da su posljednja dešavanja oko afere „Koverta“ dodatno produbila nepovjerenje u izborni proces, i "nakon ranijih afera koje su urušavale legitimitet izbornog procesa, nedvosmisleno pokazala da u ovom trenutku nema uslova za fer i slobodne izbore na osnovu kojih jedino i može da proizađe vlast sa nespornim demokratskim legitimitetom u čijoj je osnovi slobodna volja gradjana kao ključno Ustavno načelo".

U zaključcima koje je SDP podnio Skupštini, traže da se konstatuje da Crna Gora postaje sve više prepoznata po izbornim aferama i političkoj korupciji" koje su, kao takve, i eksplicitno navođene u dosadašnjim izvještajima i dokumentima EU (afera Snimak, kupovina ličnih karata za potrebe DPS...), koje nemaju politički i sudski epilog, te da ta činjenica ozbiljno ugrožava evropske integracije naše države prijeteći da čak zaustavi naš put prema EU".

SDP traži i da Skupština ohrabri nastavak  Tužilaštva u ispitivanju zakonitosti rada Atlas banke i Centralne banke posebno u dijelu ostvarivanja njene uloge u kontroli banaka.

"Stepen društvene opasnosti i sistemski značaj nezakonitosti na koje je gospodin Knežević ukazao, kao i posljedice koje bi eventualno potvrđivanje njegovih navoda imalo, upućuje na prioritetno postupanje nadležnih državnih organa u ovom slučaju.  Cijenimo da višednevno ćutanje nadležnih institucija ili njihovo neadekvatno reagovanje, sa jasnim elementima selektivnosti u pristupu, ukazuje na problem`zarobljene države`, kako nas EU opisuje u strategiji iz 201, čime se jasno implicira da institucije ne izvršavaju do kraja svoju ustavnu ulogu", saopšteno je iz te partije.

Smatraju i da bi nadležne institucije trebalo da otvore pitanje zakonitosti prihoda javnih funkcionera i njihovog potencijalnog nezakonitog bogaćenja," što je u pojedinim slučajevima više nego očigledno, posebno u kontekstu aktuelne teme o kupovini vile, površine veće od pojedinih državnih institucija, čija se vrijednost mjeri u milionima eura". 

"Pored objavljenih snimaka koji jasno upućuju na nezakonito finansiranje partije na vlasti, dobili smo i potvrdu tih nezakonitosti sa najviše partijske adrese, pa nadležni treba hitno da daju odgovor kako možemo imati fer izbore ako se milioni eura nezakonito upumpavaju partiji na vlasti i da se to formalno pravda falsifikovanim izvještajima", saopštio je SDP.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније