Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 04. 2019. 16:05 >> 16:53
2

ANALITIČARI SMATRAJU

Od CG se u Berlinu očekuje mnogo

Stabilnost Zapadnog Balkana bila bi dobra vijest koja bi mogla da se čuje iz Berlina, sređivanje odnosa Srbije i Kosova još bolja, a promovisanje daljeg procesa pristupanja najbolja vijest kako za zapadnobalkanske zemlje tako i za EU. To smatra Momčilo Radulović iz Evropkog pokreta koji je poručio da odnosi Srbije i Kosova koji su u fokusu razgovora u zastoju i opterećuju kompletan proces priključivanja zemalja Balkana Evropskoj uniji. Sastanak u Berlinu održava se u okviru Berlinkog procesa a od Crne Gore uvijek se, poručuju sagovornici Dnevnika - očekuje mnogo.

 

Njemačka i Francuska pokretači su tzv. Berlinskog procesa koji je započeo 2014. u cilju stabilizacije sigurnosti i poboljšanja političkih i privrednih odnosa među zemljama zapadnog Balkana. Uslijedile su mnoge uspješne priče, neke više vidljive, kao, na primjer, u bilateralnim odnosima, gdje su postignuta tri međudržavna ugovora sporazuma - dva o rješenju međugraničnih sporova između Crne Gore i Bosne i Hercegovine te Crne Gore i Kosova. Treći je ugovor o makedonsko-grčkom sporu o imenu, što se može nazvati najvećim uspjehom Berlinskog procesa. Spor Srbije i Kosova otvoren je pa će zato. Kako je najavljeno, i biti u fokusu razgovora u Berlinu, smatra Momčilo Radulović iz Evropkog pokreta.

"Očigledno da je to u velikom zastoju i da imamo velike probleme sada, a i u najavi i to je nešto što opterećuje odnose na Balkanu, ali i kompletan proces priključivanja zemalja zapadnog balkana EU", kazao je Radulović.

Zato evropski zvaničnici i ulažu napore da se se problemi u regiji - riješe. Skup u Njemačkoj, Radulović vidi kao posljednji pokušaj da pred izbore za Evropski parlament pošalju dobru poruku sa Balkana.

,,Stabilnost Zapadnog Balkana bila bi dobra vijest, sređivanje odnosa Srbije i Kosova još bolja, a promovisanje daljeg procesa pristupanja najbolja vijest i za nas i za EU", kaže Radulović.

A rješavanje otvorenih odnosa ne bi bio plus samo za Balkan već i EU, smatra Radulovć, ali i Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku iz Beograda. I sve to, saglasni su, uz pomoć Crne Gore od koje se, kao faktora stabilnosti na Balkanu, uvijek očekuje mnogo.

"Ono što jeste značajno da sastanak ima regionalni format, a mislim da Crna Gora koja ima jako dobre odnose sa svim susjedima ima pun kapacitet da doprinese povoljnom razvoju odnosa u regionu samim tim i ubrzanoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

,,Veliki kompliment da smo i mi tamo iako Crna Gora nije u fousu problema već su druge zemlje problem. Autoritet koji naš predsjednik i Crna Gora imaju kao jedna oaza stabilnosti, odnosno medijator na Balkanu, to je ono što se očekuje od CG", kaže Radulović.

A Crna Gora se kao faktor stabilnosti nametnula upravo promovišući dijalog i toleranciju. Uz to članica je NATO saveza koja najupješnije u regionu vodi pregovore za članstvo u Evropkoj uniji, saglasni su sagovornici Dnevnika.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније