Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

20. 06. 2019. 19:00 >> 19:11

MJU O SO KOTOR

"Ne vršimo pritisak da se održi sjednica"

Ministarstvo javne uprave ne vrši pritisak da se održi sjednica kotorske Skupštine, navodi se u saopštenju tog vladinog resora. Iz MJU su naveli da postupci predsjednice Skupštine Dragice Perović dovoljno govore o potrebi da radi u interesu građana Kotora.

 

"Poslovnikom Skupštine opštine Kotor propisano je da predsjednik Skupštine može prekinuti sjednicu kada ocijeni da je povodom određenog pitanja koje je na dnevnom redu sjednice neophodno izvršiti konsultacije i pribaviti potrebno mišljenje i u drugim slučajevima, ako to Skupština odluči".

To je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, u cilju, kao su naveli, tačnog i objektivnog informisanja građana Kotora, a u vezi sa, kako su kazali, netačnim navodima predsjednice Skupštine Opštine Kotor da Ministarstvo javne uprave vrši pritisak da se održi sjednica skupštine.

"Pozivajući se na navedeno određenje iz Poslovnika Skupštine, predsjednica Skupštine opštine Kotor je prekinula XIX sjednicu Skupštine dana 24. aprila 2019. godine sa obrazloženjem da je, povodom podnijetog predloga 1/3 od ukupnog broja odbornika za dopunu dnevnog reda, potrebno pribaviti mišljenje, a da pri tome Skupština nije ni utvrdila dnevni red, niti odlučivala da li je potrebno izvršiti konsultacije i pribaviti mišljenja o tom pitanju, što je urađeno suprotno Poslovniku, navodi se u saopštenju Ministarstva javne uprave.

"Podsjećanja radi, Skupština opštine Kotor već duže od šest mjeseci ne ostvaruje svoje nadležnosti, odnosno u 2018. godini je održala i završila samo jednu sjednicu koja je počela sa radom 19. februara 2018. godine i nakon više prekida završena 20. marta 2018. godine.Druga sjednica koja je započeta 15. maja 2018. godine ni do danas nije završena, a pojedine sjednice iako su sazivane nije su ni započinjane zbog nedostatka kvoruma. Takođe, između ostalog, značjno je istaći da Skupština opštine Kotor nije donijela Budžet opštine za 2019. godinu iako je bila u obavezi da to učini najkasnije u prva tri mjeseca fiskalne godine," piše u saopštenju.

U cilju rešavanja situacije u Kotoru, izazvane isključivo, kako su naveli u saopštenju, lošim upravljenjem lokalne vlasti, Vlada Crne Gore je na prijedlog Ministarstva javne uprave donijela dana 30. maja Odluku o upozorenju Skupštini opštine Kotor da u roku od 20 dana od dana objavljivanja Odluke u Službenom listu CG održi sjednicu Skupštine radi ostvarivanja svojih funkcija, odnosno  izvršavanje zakonom utvrđenih obaveza", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da predsjednica Skupštine ni nakon upozorenja Vlade, iako je, kako kažu, imala i vremena i normativnog osnova da sazove sjednicu Skuštine po hitnom postupku u skladu sa Poslovnikom Skupštine i u roku kraćem od 10 dana, što je u konketnoj situaciji bilo neophodno učiniti radi ostvarivanja funkcija Skupštine, to ipak nije učnila.

"Isto tako nije pokušala ni da sazove nastavak neke od ranije započetih sjednica, a naročito ne sjednicu na kojoj je bilo predviđeno donošenje Budžeta", navodi se u saopštenju.

"Navedeno, ne ulazeći u ostale detalje u vezi sa postupanjem predsjednice Skupštine opštine Kotor, dovoljno  govori o njenoj želji i potrebi da stvori uslove da Skupština opštine Kotor donosi odluke u interesu građana i građanki Kotora,  pa se postavlja pitanje, na čijoj strani ili u čijim činjenima ili nečinjenima postoji eventualna politička korupcija," zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније