Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

24. 06. 2019. 17:20   >>  19:52 8

MARKOVIĆ U AZERBEJDŽANU

Država i investitori spremni da se snažnije okrenu ka CG

Premijer Duško Marković zadovoljan prvim danom službene posjete Azerbejdžanu. Marković je istakao da postoji velika spremnost i države i investitora da se snažnije okrenu ka Crnoj Gori.


"Postoji veoma velika spremnost njihove države i njihovih investitora da se još jače okrenu prema Crnoj Gori i da pored jedne od najvećih pojedinačnih investicija koje imamo u turizmu u Crnoj Gori – Porto Novi – dobijemo i druge, i da radimo na prilikama za formiranje i razvoj malih i srednjih preduzeća“ – rekao je premijer Duško Marković.

Crna Gora i Azerbejdžan veliki su prijatelji, što potvrđuju sve intenzivnije posjete crnogorskih zvaničnika toj zemlji, poručio je Novruz Mamadov, predsjednik Vlade Azerbejdžana.

On je premijeru Dušku Markoviću, koji boravi u zvaničnoj posjeti toj zemlji, kazao i da Azerbejdžan, koji je najveći investitor u Crnoj Gori ima ambicija da ih bude još više.

 

Sagovornoci su saglasni da prostora za saradnju ima još, naročito na polju turizma, iako u Crnoj Gori svake godine ima više turista iz te zemlje.

"Crna Gora sa svojim skromnim potencijalom posvećano doprinosi miru i stabilnosti i podržava suverenost i nezavisnost partnerskih zemalja među kojima je i Azerbejdžan", rekao je na zvaničnim razgovorima premijer Marković.

Dvojica premijera su ocijenila da obje države danas uživaju blagodeti teško obnovljene nezavisnosti, da ih povezuje činjenica da je riječ o malim multietničkim i multikonfesionalnim državama koje, svaka u svom još uvijek nedovoljno stabilnom regionu, dobrosusjedskim odnosima i odlučnošću da sporove rješava mirnim putem značajno pospješuje saradnju unutar balkanske odnosno centralnoazijske regije i doprinosi svjetskom miru.

Marković je, kako je saopšteno ioz Vlade, izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Azerbejdžan, ulaganjem više stotina miliona eura u turistički kompleks Porto Novi jedan od najvećih investitora u našoj zemlji i pozvao premijera Mamadova da iduće godine posjeti Crnu Goru prilikom svečanog otvaranja ovog turističkog centra.

"Investicije iz Azerbejdžana doprinose ugledu i perspektivi naše dinamične ekonomije. Želim da se uspješna saradnja nastavi i proširi. Zadovoljstvo mi je što ste prihvatili da oduće godine posjetite Crnu Goru tim konkretnim povodom i da na licu mjesta vidimo i pokažemo kako dvije prijateljske države stvaraju zajedničkzu novu vrijednost na dobrobit građana", rekao je na sastanku premijer Marković.

Naime, polaganjem vijenaca na spomenik osnivaču modernog Azerbejdžana Hejdaru Alijevu u memorijalnom spomeniku vječne vatre, premijer Duško Marković započeo je zvaničnu posjetu Azerbejdžanu.

Memorijalno spomenik vječne vatre podignut je u sponen na "krvavi januar" 1990. godine, kada je sovjetska vojska ugušila proteste u Bakuu. Tom prilikom je poginulo oko 150 ljudi.

Podsjećamo, premijer Marković otputovao je juče u zvaničnu posjetu Azerbejdžanu.

Marković će se, kako je ranije saopšteno iz Vlade, tokom posjete sastati sa visokim zvaničnicima Azerbejdžana i učestvovati u radu Poslovnog foruma Crna Gora – Azerbejdžan, koji će okupiti predstavnike poslovne zajednice dviju država.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније