Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

21. 08. 2019. 06:58   >>  06:57 1

PREDLOG ZAKONA

Tokom radnog vremena ne mogu predstavljati partiju

U izbornoj kampanji ne mogu učestvovati, niti javno izražavati svoje stavove povodom izbora, u radnom vremenu, odnosno dok su na dužnosti, javni funkcioneri koje imenuje ili postavlja Vlada Crne Gore i koje bira ili imenuje lokalna samouprava, državni službenici kao i namještenici, navodi se u Predlogu zakona o predstavljanju političkih subjekata tokom izbornih kampanja koji je uradila radna grupa Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

 

Tim predlogom zakona je prvi put propisano i što se konkretno podrazumijeva pod terminom izborna kampanja.

"Izborna kampanja je period od 30 dana prije dana održavanja izbora u kojem politički subjekt na zakonom utvrđen način upoznaje birače i javnost sa svojim programom i kandidatima za predstojeće izbore. Službeni početak izborne kampanje je 30. dan prije dana održavanja izbora ili dan kada službeno počinje izborna kampanja", navodi se u Predlogu zakona.

Po tumačenju dijela nevladinog sektora koji su bili u toj radnoj grupi, ograničenja u izbornoj kampanji odnose se takođe i na premijera i ministre. Taj stav nije tumačenje poslanika vladajuće koalicije.

"Državni funkcioneri i funkcioneri lokalne samouprave mogu, u vrijeme izborne kampanje, nastupati kao predstavnici lista za izbor i mogu u svojim medijskim nastupima na elektronskim javnim, komercijalnim i neprofitnim medijima, promovisati izborne programe i liste za izbor na način i u obimu u kojem se ovim zakonom propisuje medijsko predstavljanje predstavnika lista za izbor u izbornoj kampanji, ali je zabranjeno da svoje medijske nastupe u ulozi državnog ili drugog javnog funkcionera zloupotrijebe ili iskoriste za reklamiranje liste za izbor kao i izbornog programa", navodi se u Prijedlogu zakona.

Policijski službenici i pripadnici Agencije za nacionalnu bezbjednost ne smiju učestvovati u izbornoj kampanji na bilo koji način.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније