Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

26. 07. 2023. 08:00 >> 09:13
1

KOVAČEVIĆ ZA TVCG

Izborna reforma prioritet u govorima, oči uperene u novi saziv parlamenta

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je na odgovornost novi saziv crnogorskog parlamenta i apelovao da se Odbor za reformu izbornog zakonodavsta formira što prije, a zakoni usvoje najkasnije do kraja naredne godine. Milica Kovačević iz CDT-a predstavila je u Jutarnjem programu TVCG 35 preporuka te NVO, kojima su dati osnovni pravci za promjenu seta zakona koji se, na direktan ili indirektan način, tiču izbornog procesa.

"Ideja je da se u prvog godini rada novog parlamenta izlože nove ideje i da se podstakne izbor odbora za reformu. Nadamo se da i dajemo povjerenje da će uspjeti da nađu opšti i generalni interes", kazala je Kovačević.

Napominje da je u pitanju obimna zakonodavna intervencija, da su mnoga rješenja napisana još 2014. godine, ali da za njih, kako kaže, nije bilo volje.

"To nije posao koji može da se završi očas posla, potreban je duži period za implementaciju i pripremu institucija, građana... Kraj 2024. je okvirni rok", dodala je ona.

Kovačević ističe da je izborno zakonodavstvo pokazatelj da su političke partije, inače podijeljene, po tom pitanju vrlo sinergične.

"Nakon 30. avgusta izbornu reformu smo imali kao prioritet u govorima, ali se ništa nije dogodilo. Optimistični smo, to je proces koji počinje i treba da mu damo šansu. Ukoliko se ispostavi suprotno, bićemo kritičari svega ovoga", poručila je sagovornica TVCG. 

Dodaje i da je CDT kroz 35 preporuka za izbornu reformu dao pravce novom parlamentu, ne finalna rješenja.

Osvrnuli su se na potrebu depolitizacije i profesionalizacije izborne administracije, stvaranje tačnog i ažurnog biračkog spiska, uvođenje otvorenih lista i individualnih kandidatura...

Takođe, u fokusu je biranje mjesnih zajednica na stvarnim izborima, potreba stvaranja boljeg sistema zaštite izbornog prava, bolje garancije afirmativne akcije za manjinske zajednice i žene... 

Pristupačnost izbornog procesa osobama s invaliditetom, medijsko izvještavanje o izborima i nadzor nad njim, probleme sa kontrolom nad finansiranjem kampanja i zloupotrebom javnih resursa, ali i potrebu za unapređenjem demokratske kulture kroz kodekse za fer izbore našli su se u preporukama CDT-a. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније