Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

02. 09. 2019. 20:01 >> 19:58

FORUM NA BLEDU

Cerar za što skorije proširenje EU na Balkan

Novoizabrani EU lideri treba da pokažu odgovornost i suoče se sa izazovima, a u to, treba uključiti i zemlje kandidate za članstvo u Uniji, poručio je sa Foruma u Bledu, šef slovenačke diplomatije, Miro Cerar. Istakao je da je proširenje EU na Balkan uvijek bilo u centru pažnje Slovenije i Foruma, i založio se, zbog bezbjednosti, za što skorije proširenje. Na tradicionalnom Bledskom strateškom forumu, 14. po redu, Crnu Goru predstavlja ministar vanjskih poslova Srđan Dramanović.

Dvodnevni skup pod nazivom "Izvori /ne/stabilnosti" okupio je ove godine brojne visoke zvaničnike iz EU, sa Zapadnog Balkana, Turske, i međunarodnih organizacija. U Sloveniji je i predstavnik Sjedinjenih Država, Metju Palmer, koji je upravo imenovan za specijalnog izvjestioca Sjedinjenih Država za Balkan, a koji će uskoro posjetiti i Crnu Goru.

Domaćin foruma, šef slovenačke diplomatije Miro Cerar, pozvao je novo liderstvo Evropske Unije da pokaže odgovornost i suoči se sa izazovima, a u to, kako je rekao, teba uključiti i zemlje kandidate za članstvo.

“Proširenje EU na Balkan uvijek je bilo u centru pažnje Slovenije i Foruma. Mi se zalažemo, zbog bezbjednosti, za što skorije proširenje. EU treba da se drži svojih obećanja, i, ako se to ne desi, onda ćemo biti odgovorni za gubljenje regiona”, kazao je Cerar.

On je upozorio da ima drugih, kako ih je nazvao, igrača, koji čekaju svoju priliku.

“Drugi akteri i igrači su više nego spremni da popune rupe. Balkan je geostratešku prostor u kojem EU ne smije da izgubi. Međutim, zahtjevi za sprovođenje reformi u zemljama kandidatima biće veći nego ikada”, dodao je Cerar.

Konferencija u Bledu održava se i sjutra, kada će šefovi diplomatije regiona, uz učešće Palmera, diskutovati o evropeizaciji, demokratizaciji i odgovornosti Zapadnog Balkana.

Jelena Otašević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније