Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

01. 10. 2019. 07:00 >> 07:01
19

ESPER

Rusija nije uspjela da destabilizuje region

Ruske destabilizujuće aktivnosti do sada nijesu uspjele da ispune svoje glavne ciljeve u ovom regionu, što najbolje pokazuje i neuspjeli državni udar u Crnoj Gori i uspješan zaključak Prespanskog sporazuma u Sjevernoj Makedoniji, ocijenio je američki ministar odbrane Mark Esper.

Šef Pentagona je to kazao 17. jula pred Odborom za oružane snage američkog Senata, gdje je prije imenovanja odgovarao na pitanja članova ovog tijela o smjernicama budućeg rada.

On je krajem jula položio zakletvu, nakon što je Senat 23. jula potvrdio njegov izbor. Esper je kazao da misija KFOR, u kojoj učestvuju i crnogorski vojnici, i “dalje pruža ključnu sposobnost za odvraćanje od ruskog uticaja koji nastoji da igra na trenutnu i istorijsku nestabilnost u regionu koji se istorijski posmatra kao bure baruta Evrope..

Upitan što vidi kao glavne izazove na Zapadnom Balkanu i kakva će biti uloga Pentagona u rješavanju tih izazova, Esper je kazao da je “Zapadni Balkan važan za Evropu koja je cjelovita, slobodna i u miru sa susjedima.

“Istorijske tenzije i problemi između balkanskih zemalja zahtijevali su, i dalje će zahtijevati, da se NATO, bilateralna odbrana i diplomatski odnosi bave ruskom dezinformacijom, koja i dalje prikazuje SAD i NATO u negativnom svjetlu, istovremeno podstičući domaći nesklad”, rekao je Esper.

Za šefa Pentagona najbolji dokaz za to je Crna Gora.

“Ruske destabilizujuće aktivnosti do sada nijesu uspjele da ispune svoje glavne ciljeve u ovom regionu, što najbolje pokazuje i neuspjeli državni udar u Crnoj Gori i uspješan zaključak Prespanskog sporazuma u Sjevernoj Makedoniji”, ocijenio je šef Pentagona.

Region Balkana, ocjenjuje Esper, pod uticajem je migracionih tokova i radikalizacije, što, predstavlja izazov za sposobnost pojedinačnih nacija da odgovore na domaćem nivou, istovremeno čuvajući odbrambene obaveze.

“Pentagon blisko sarađuje sa partnerima i saveznicima na Balkanu kako bi se pojačale njihove mogućnosti odvraćanja od bilo kakvih zloćudnih aktivnosti, reagovalo na rizike radikalizovanih nasilnih ekstremista i poboljšala njihova sposobnost da doprinesu očuvanju mira u vojnim operacijama širom svijeta”, rekao je Esper pred Odborom Senata.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније