Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 12. 2019. 00:22 >> 02:13
64

VRIJEĐALI, LOMILI

Haos u Skupštini, uhapšeni poslanici DF-a

U skupštinskoj sali, pola sata nakon ponoći, nastao je haos nakon što je usvojen Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti u načelu. Prvo je, kako je rečeno novinarima, bačeno pirotehničko sredstvo, a potom je uslijedio niz incidentata u kojima su poslanici DF-a vrijeđali i pokušali da nasrnu na kolege iz vladajuće koalicije, ali i iz SDP-a.

Lideri DF-a Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević prethodno su prišli predsjedniku i potpredsjednicima parlamenta i počupali mikrofone.

Još nekoliko poslanika DF-a pokušalo je da sa stola skinu preostale djelove tehnike, nakon čega je intervenisalo obezbjeđenje Skupštine. 

Marina Jočić (DF) gađala je flašom Ranka Krivokapića (SDP), kojeg su prethodno grubo vrijeđali.

Nakon incidenta, Mandić je poručio policiji da neće dobrovoljno napustiti parlament, da bi neposredno nakon toga bili izvedeni iz sale.

Poslanik DF Slaven Radunović na Fejsbuku je objavio da su uhapšeni svi poslanici tog političkog saveza i da ih vode u Centar bezbjednosti Podgorica na saslušanje.

Za Predlog zakona u načelu glasalo je 45 poslanika, nije bilo glasova protiv, dok je jedan bio uzdržan.

U DPS-u očekuju nastavak sjednice

Poslanici Demokratskog fronta aktivirali su u plenarnoj Sali Skupštine napravu sličnu petardi, saopštili su iz Demokratske partije socijalista, dodajući da očekuju da se sjednica nastavi kako je planirano.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević kazao je novinarima u Skupštini da naprava, koju su aktivirali poslanici DF-a, nije izazavala nikakav efekat, prenosi Mina.

"Zatim su krenuli ka predsjedavajućem stolu, napravila se galama. Prilično vandalsko ponašanje. Mislim da će se steći uslovi da nastavimo kako smo planirali", rekao je Nikolić.

Njegov kolega Milorad Vuletić kazao je da je "jedna poslanica DF-a udarila flašom u glavu poslanika Ranka Krivokapića".

"Sveštenici neće preći liniju"

U blizini parlamenta, kod mosta Blaža Jovanovića, i dalje su okupljeni građani i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske, koji su najavili da će zapaliti 45 svijeća.

Protojerej Predrag Šćepanović pozvao je okupljene na prisebnost.

"Policiji sam dao časnu svešteničku riječ da ovu liniju nećemo proći. Jedna poslanica reče danas da će, kad se usvoji ovaj zakon, pola sveštenstva preći u neke njihove putujuće cirkuse. Samo joj kažem i kunem joj se Bogom i Svetim Vasilijem da nijedan sveštenik MCP, eparhije budimljansko-nikšićke, mileševske, i zahumsko-hercegovačke, neće prekršiti zakletvu i preći liniju", poručio je protojerej Šćepanović.

Andrija Mandić je zatražio da se sjednica prekine i da im se sjutra dozvoli da obrazlažu amandmane DF-a.

"Građani očekuju objašenjenje zašto maltretirate poslanike da poslije ponoći glasaju o ovako važnom zakonu. To ne bi radili da imate čiste namjere", kazao je Mandić.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je kazao da su na početku rasprave rekli da će završiti raspravu i izjasniti se o Zakonu. 

Skupština nije prihvatila tri amandmana DF-a koje im je dostavila Mitropolija - 101, 102 i 103, nakon čega je određena nova pauza, a potom bačeno pirotehničko sredstvo.

U sali je bio premijer Duško Marković i ministri.

 

Demokratski front (DF) predložio je ranije večeras 103 amandmana, koji su razmatrani da skupštinskim odborima za ljudska i manjinska prava i zakonodavnom.

Sjednice skupštinskih tijela prekinute su nakon što predsjedavajući nijesu dali pauzu koju su tražili predstavnici DF-a.

DF je tražio pauzu do sjutra ali kako predsjedavajući nijesu udovoljili zahtjevu oni su napustili sjednice, nakon čega je prekinut rad. Odbori su do prekida odbili 58 amandmana koje je podnio DF.

Više saobraćajnica u Crnoj gori blokirano je večeras u znak protesta zbog najavljenog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Više osoba, među kojima je i jedno svešteno lice, privedeno je nakon što su odbile naređenje policije da uklone automobile sa bulevara na izlazu iz Podgorice, u naselju Zlatica.

U Nikšiću je takođe održan protest, a kolona građana stigla je do tunela Budoš koji će, prema najavama, blokirati večeras.

Tokom skupštinske rasprave, premijer Duško Marković je poslanicima DF-a poručio da nije fer i u duhu demokratije da saopštavajući amandmane prijete ako ne budu usvojeni.

Kako je dodao, prijetnje će odbaciti kao nešto što je nedostojno Crne Gore i njene tradicije.

Poslanik DF-a Andrija Mandića je prethodno kazao da ako se ne odustane od ovog zakona da će "biti katastrofa za Crnu Goru".

"Pozivam ratne drugove da budu spremni", kazao je Mandić i upozorio vlast da hapse i maltretiraju njihove članove po Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари64

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније