Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

22. 01. 2020. 10:00 >> 10:07
2

U SNP ZAKLJUČILI

Crnogorci rekorderi po broju tužbi pred sudom u Strazburu

Socijalistička narodna partija navela je u saopštenju da je Crna Gora kraj 2018. dočekala kao rekorder u Evropi po broju tužbi podnijetih pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

"Možda bi se neki iznenadili kako jedna mala zemlja kao što je naša ima takav bilans, ali valja podsjetiti da se radi o trendu koji je dominantan u posljednjih deset godina. Naime, podaci Sekretarijata Evropskog suda pokazuju da je od maja 2009. godine do 31. decembra 2018. protiv Crne Gore podnijeto 2.537 predstavki. Ovoliki broj obraćanja Sudu u Strazburu jasan je pokazatelj nepovjerenja koje građani imaju u crnogorsko pravosuđe, uprkos bajkama o nevjerovatnim rezultatima koje ono postiže, a koje nam serviraju institucije sistema", napominju u SNP-u.

Kako se navodi, Sud u Strazburu je u čak pedeset slučajeva utvrdio da je crnogorsko pravosuđe povrijedilo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a u najvećem broju postupaka radilo se o povredi prava na pravično suđenje.

"Crnogorskoj javnosti, svakako, najpoznatiji je i najsvježiji slučaj kompanije 'KIPS' koja je tužila državu zbog nemogućnosti da ostvari pravo na gradnju tržnog centra iako je za to ispoštavala sve zakonske pretpostavke. Aroganciju i neznanje bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše koji je stopirao plan biznismena Rista Drekalovića, građani će morati da plate iz svog džepa. Podsjećanja radi, radi se o iznosu od "tričavih" 4,5 miliona eura i to će još biti i dobro ako ga Evropski sud ne uveća, s obzirom da je oštećena strana najavila žalbu na presudu", navodi se u saopštenju.

Kako poručuju, Socijalistička narodna partija smatra da "trulih dasaka" u crnogorskom pravosuđu još uvijek ima, da nikad nije urađeno ništa da bi one bile stvarno otklonjene, već da su učinjene samo kozmetičke promjene kako bi se zamazale oči javnosti i međunarodne zajednice.

"Ipak, istina uvijek izađe na vidjelo, pa su tako i građani sve više svjesni svojih prava i spremni da ih do kraja brane", zaključuje se u saopštenju SNP-a.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније