Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan, Objavio: I. P. ]

23. 01. 2020. 07:41   >>  07:42 32

AMFILOHIJE ODGOVORIO

Crkva očekuje istinski i pravi dijalog

Ako je poziv na dijalog predsjednika Vlade Duška Markovića samo u vezi onog bezakonja, onda je bolje da se tu ne započinje nikakav razgovor, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

 

On je poručio da je Crkva spremna za razgovor ako je vlast, na prvom mjestu, spremna da prihvati amandmane koje je Mitropolija podnijela na sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u vezi Zakona o slobodi vjeroispovijesti, premijer Duško Marković je ranije juče najavio da će se do kraja nedjelje zvanično obratiti mitropol itu Amfilohiju za nastavak razgovora o onim pitanjima koja se ne razumiju ili o strahovima koji postoji, te da je država tu da garantuje da nema razloga za strahove i zablude.

"Blagodarimo predsjedniku Vlade na njegovom interesovanju za donošenje normalnog zakona o Crkvi i vjerskim zajednicama u Crnoj Gori. Blagodarimo i na tom njegovom obećanju da će uputiti zvaničan poziv. Međutim, skrećemo pažnju, ako pod tim pozivom on podrazumijeva onakve razgovore kakvi su dosad nekoliko puta vođeni, gdje se mi obavezujemo da prihvatimo to bezakonje, i da o njemu razgovaramo, onda tu bolje da se ne započinje nikakav razgovor", kazao je Amfilohije za Dan.

Poručio je da Crkva očekuje istinski, pravi dijalog, koji je u saglasnosti sa Venecijanskom komisijom i sa evropskim zakonima jasan dijalog kako bi se, kako je rekao, donio zakon koji je saglasan vjekovnom predanju Crne Gore i savremenim evropskim zakonima.

"Ako je to samo poziv da razgovaramo o ovom bezakonju, onda nema potrebe. Oni su nama to nametali već nekoliko puta. Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin nam je nametao razgovor o tom bezakonju. Nije bilo govora o tome. Pokušali smo da im to obrazložimo prilikom susreta sa njima, prije Skupštine, oni su ostali pri tome, nijesu prihvatili minimum onoga što smo mi tražili preko onih amandmana. Ako predsjednik Vlade smatra da taj razgovor treba da bude o istinskom dogovoru i prihvatanju od strane države, na prvom mjestu, tih amandmana, onda ćemo mirne duše razgovarati o tome. Jer mi smo za zakon, ovo je Crkva koja je na zakonu utemeljena i zakonom vjekovima vlada", poručio je mitropolit.

Govoreći o dešavanjima u vezi sa planiranom litijom na Cetinju, mitropolit je kazao da oni svake subote idu na Ćipur, gdje služe liturgiju, a da je sada to Crkvena opština nazvala litijom, koja bi prošla od Cetinjskog manastira do Ćipura.

"S obzirom na te neprilike na Cetinju, umolila nas je policija da ne idemo do Ćipura nego da se moleban održi samo u Cetinjskom manastiru. Mi smo to prihvatili radi mira u gradu i radi bratske ljubavi", kazao je Amfilohije.

 

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније