Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 04. 2020. 22:22 >> 22:21
32

IRINEJ U POSLANICI

"Vlast u CG ukida istinu i pravdu"

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej ponovo je, ovaj put u vaskršnjoj poslanici, kritikovao vlasti u Crnoj Gori i usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti za koji je ustvrdio da je "bezakoni zakon kojim se ukida istina i pravda u Crnoj Gori".

U podužem tekstu poslanice, srpski patrijarh je više prostora posvetio dešavanjima u Crnoj Gori nego vjernicima SPC na Kosovu.

"Braćo i sestre, sjetimo se naše braće i naših sestara u Crnoj Gori koji trpe veliko bezakonje i nepravdu. Bezakoni "zakoni" ukinuše istinu i pravdu u Crnoj Gori. Nekada ponosna i dična Crna Gora, poznata po čojstvu i junaštvu, danas pokušava da našoj Crkvi otme ono što je vijekovima bilo njeno, ono što je čitav srpski narod sa svojim vladikama, sveštenstvom i monaštvom gradio i stvarao. Svetinje Crne Gore, mnoge od njih starije od same Crne Gore, jesu svetinje naroda i u njima se poje i pojaće se kroz vijekove sveta Liturgija, molitvama svetog Vasilija Ostroškog, svetog Petra Cetinjskog, svetih novomučenika postradalih od nebratske ruke domaćih bogoboraca i molitvama svih svetih ugodnika Božjih", kazao je Irinej.

I dok je kritikovao vlasti u Crnoj Gori, patrijarh SPC je poručio vjernicima u Srbiji da podrže napore srpske države na suzbijanju koronavirusa.

"Našavši se u ovakvim nevoljama, moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumIJemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze. Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti", istakao je on.

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније