Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

19. 06. 2020. 19:52 >> 21:04
5

JOVANOVIĆ

Poruke sveštenstva SPC političke i nijesu od juče

Publicista Slobodan Jovanović smatra da su poruke koje sveštenstvo SPC u Crnoj Gori šalje minulih dana političke i da nijesu od juče. Ističe da ne može biti većeg političkog djelovanja od poziva mitropolota Amfilohija da se ne glasa za aktuelnu vlast.

Da je Srpska pravoslavna crkva, naročito u posljednje vrijeme, stupila na političku scenu u susret jesenjim izborima, svjedoči ponašanje, tekstovi i izjave sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. S tom ocjenom saglasan je sagovornik Dnevnika publicista Slobodan Jovanović.

“Ideološka matrica kojom Srpska pravoslavna crkva pokušava da zavede građane Crne Gore, kako se bore za ljudska prava, za oslobođenje od diktatorskog režima je smiješna. Valjda mu dođe beogradski, moskovski režim, kojima oni pokušavaju da privole Crnu Goru, reprezentativni uzorci demokratskih država”, kazao je Jovanović.

Da ne treba glasati vlast već je ranije preporučio mitropolit Amfilohije. Onda su putem politizacija krenuli i drugi sveštenici. Jedan od njih je i Mijailo Backović, koji je koordinirao protestima u Budvi. Jovanović podsjeća da je Backović sveštenik koji je crvenu beretku i uniformu zamijenio mantijom. Pojedini mediji pišu i da je sveštenik Backović nosilac odlikovanja vazdušnog desantna Vojske Ruske federacije.

“Vidjelo se na primjeru Budve ko je rukovodio protestima, sveštenik koji, prepoznajemo ga po maskirnoj uniformi, možda je nosi stalno i ispod mantije. Vidjeli smo kako se provociraju organi reda, vrši opstrukcija, a onda se snima intervencija policije mobilnim telefonima i koristi se u besomučnoj propagande i preko društvenih mreža, preko beogradskih televizija”, dodao je JOvanović.

I nije Backović sam u političkom dijelovanju. I sveštenik Jovan Plamenac ima direktnu političku poruku da glasanje i neglasanje nije samo odabir između časti i beščašća, ali ima i poruku sljedeće sadržine.

“Kada vidite policajca da vas snimaju na litijama, na nekom drugom vjerskom skupu, dok ulazite u crkvu, snimite i vi njih, unesite im se telefonom u lice, snimite im zenice i dlačice iz nosa i uha, saznajte im imena i njih objavite. Objavite ko su, odakle su, potrudite se da saznate njihovo imovno stanje, oni su vaši neprijatelji sve dok služe režimu Mila Đukanovića”, kazao je JOvanović.

Ako je po definiciji sveštenik duhovni čovjek, koji traga za pravdom istinom i moli se za druge, onda se nameće pitanje da li traga i moli se baš na ovaj način.

“Poruke koje šalje Amfilohije Radović i sveštenici Srpske pravoslavne crkve, nijesu to od juče političkog karaktera. Sad su se definitivno ogolile, jer je Amfilohije na kraju krajeva pozvao svoje pristalice da na izborima glasaju protiv postojeće vlasti. Kud ćete veće političko angažovanje i involviranje nego to, ono što radi Srpska pravoslavna crkva i konstantno izazivanje kršenja zakona od strane svojih sveštenika”, kazao je Jovanović.

Slobodan Jovanović zaključuje da je Srpska pravoslavna crkva stub anticrnogorstva i antimodernosti i da se njen uticaj proširio na sve strukture društva i prije nego je Crna Gora obnovila nezavisnost.

Nevenka Jovović, TVCG

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније