Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 02. 2013. 08:21 >> 09:22
7

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Vujanović: Nadležni da provjere detalje afere „Snimak“

Predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Filip Vujanović očekuje da će nadležni organi provjeriti sve detalje iz afere "Snimak” o navodnoj DPS-ovoj zloupotrebi državnih resursa u partijske i izborne svrhe.

U intervjuu za „Dan“ Vujanović je rekao da je privržen punom poštovanju dvije vrijednosti: jednakosti građana i afirmaciji pravne države.

„Jednakost građana znači da se oni moraju jednako tretirati bez obzira na razlike u naciji, vjeri, političkom stavu i partijskoj pripadnosti. U svemu pa i u zapošljavanju i biračkom pravu. Afirmacija pravne države znači da je zakon jednak za sve i da niko ne može biti iznad zakona. Vladajuća partija tvrdi da ona dijeli ove vrijednosti i da ne mogu izvršiti sve provjere. Provjere kojima bi se došlo do pune istine. Radovalo bi me da se istina što prije utvrdi. Siguran sam da je to interes i vladajuće partije“,kazao je Vujanović.

On je porekao navode da je Ustavni sud partijski organ jer su u njemu kadrovi koji su bili istaknuti funkcioneri vladajuće koalicije.

»Poričem takve navode. To što je neko bio u izvršnoj vlasti ne deskridituje ga da bude sudija Ustavnog suada. Nema nijednog Suda u kojem sudije nijesu u nekom periodu bile u izvršnoj vlasiti osim ako u nekoj državi to najviši pravni akt to zabranjuje«, rekao je Vujanović.

On nije odgovorio zašto nije zaustavio prisilno potpisivanje zapsolenih u javnim preduzećima za njegovu predsjedničku kandidaturu.

»Ne znam kako fotografija dokazuje da je neko na nekog uticao. Nije mi trebao nijedan potpis koji je posledica bilo čijeg uticaja«, kazao je Vujanović.

Na pitanje hoće li nakon izbora tražiti raskid koalicije sa SDP-om, jer nije dobio njihovu podršku, Vujanović je kazao da, pošto je „izvjesno da će pobijediti na izborima i pošto će, nesumnjivo, za njega glasati i značajan dio glasačkog tijela SDP-a, to će biti pobjeda i u ime SDP-a“. 

"Ne mislim da treba raskidati koaliciju. Naravno o tome ne želim da se izjašnjavam, niti ću se izjašnjavati“, naglasio je on.

Vujanović je kazao da je o lideru SDP-a Ranku Krivokapiću dovoljno rekao, a poštujući javnost i čuvajući je od ponavaljanja, zasad, ne želi saopštiti ništa više.

Tvrdnje da njegovu kandidaturu nije potpisao premijer i predsjednik DPS-a Milo Đukanović Vujanović ke okarakterisao kao zlonamjerne i besmislene.

"Mene je jednoglasno predložio Glavni odbor DPS-a kojim je predsjedavao upravo Milo Đukanović. On je i predao knjige potpisa, pa je i time jasno iskazao bezrezervnu podršku kandidaturi. Granice insinuacija su zaista beskrajne“, ocijenio je Vujanović.

Na pitanje kako je moguće da je pomilovao Dragana Dudića Frica, koji je bio predmet velike međunarodne istrage o švercu kokaina, s čime su bile upoznate i nadležne crnogorske institucije, a imajući u vidu da ste čan Savjeta za odbranu i bezbjednost Vujanović je odgovorio da je u više navrata davao objašnjenje povodom ovog pomilovanja. 

Prema njegovim riječima krajnja je neistina da je u tom vremenu kada je odlučivano o pomilovanju vođena bilo kakva proceduralna aktivnost državnih organa za njegova krivična djela iz narkotrafikinga, niti se prema njemu vodio bilo kakav krivični postupak ili izviđajna radnja koja bi na taj postupak ukazivala. 

"Dakle, dao sam pomilovanje kao za svako lice koje je učinilo krivično djelo teške tjelesne povrede nakon svađe i tuče, koje pomilovanje je predložio i prvostepeni sud i ministar pravde. Kampanja dezinformacija i podmetanja nekada ne vodi računa da koristi i slučajeve pokojnika, pa čak i kod nas gdje je odnos prema smrti posebno osjetljiv, bar zbog odnosa prema porodici pokojnika.“, kazao je Vujanović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније