Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

31. 08. 2020. 16:37 >> 19:34
1

OEBS

Izbori transparentni i u polarizovanoj atmosferi

Margareta Sederfild iz parlamentarne skupštine OEBS kazala je da je misija u Crnoj Gori bila prva posmatračka misija od izbijanja pandemije koronavirusa kao i prva fizička aktivnost za OEBS u ovoj oblasti. Tamas Maserić iz posmatračke misije saopštio je da se određene preporuke nisu tretirale, posebno one koje se odnose na praćenje biračkog spiska kao i one koje se odnose na zloupotrebu resursa.

 

Komentarišući izvještaj o izbornoj kampanji ona je kazala da je vladajuća partija imala institucionalnu prednost kao i veću medijsku pokrivenost.

-Izbori su održani u polarizovanoj atmosferi po pitanju tema crkve i nacionalnog identiteta. Učesnici su bili u mogućnosti da prenesu poruke ali je vladajuća partija dobila nepravednu prednost kroz zloupotrebu državnih resursa i dominantnu medijsku pokrivenost – rekla je ona na pres konferenciji za medije.

Kako je kazala, nedostatak nezavisnog pokrivanja kampanja od strane medija je umanjila kvalitet informacija koje su bile dostupne biračima.

-Zakon omogućava osnov za sprovodjenje demokratskih izbora ali nejasnoće omogućavaju zaobilaženje pravila posebno kada je u pitanju finansiranje političkih partija – rekla je ona.

Izbori su kako je rekla sprovedeni transparentno, ali kako je kazala, DIK nije adekvatno ispunila svoju ulogu.

-Došlo je do ograničavanja kampanje na online svijet, međutim to nije spriječlilo birače da se pojave u velikim brojevima – dodala je ona.

Izborni dan je, kazala je, protekao je uredno i proces je bio transparentno sporveden ali se prema njenoj ocijeni zdravstveni protokoli nisu sprovodili dosledno.

Ona je kazala da je medijska slika raznolika, ali je kako je kazala u mnogome povezana sa poslovnim interesima, što kako je kazala ograničava uredničku autonomiju i novinarski pluralizam.

-Emiteri su obezbijedili besplatnu pokrivensot učesnicima,a probelmatično je što učesnicima kampanje dominantno je bila proizvedena od strane učesnika u procesu, radije nego od strane profesionalnih novinara – rekla je ona.

Oni koji su birani treba da pokrenu process naprijed, rekla je ona.

-Ovo je bila borbena kampanja ali je vladajuća partija profitirala od nejednakih uslova takmičenja, kovid je imao uticaja na kampanju ali je čak i to palo u drugi plan u odnosu na glavne debate koje su se ticale crkve I nacionalnog identiteta - zaključila je ona.

Tamas Maserić iz posmatračke misije kazao je da je pravni okvir za izbore ostao nepromijenjen u odnosu na prethodne izbore osim u dijelu za finansiranje kampanja.

-Određene preporuke se nisu tretirale posebno one koje se odnose na praćenje biračkog spiska kao i one koje se odnose na zloupotrebu resursa - rekao je on.

On je kazao da žali zbog toga što su propusti i manjkavosti zakona i manjak nezavisnosti medija, dovelo do zloupotrebe državnih resursa.

-To zahtijeva jaku političku volju da se poboljša zakon kroz punu reformu procesa - dodao je on.

Komentarišući nedosljednosti u brojanju glasova o kojima je govorio, Maserić je kazao da nisu primjetili neregularnosti koje bi uticale na rezultat izbora.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније