Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

06. 03. 2024. 12:16 >> 12:16
Čitaj mi:

makači - mandić

Nastaviti rad oko pitanja u kojima se može doći do konsenzusa

Direktor ODIHR-a Mateo Mekači kazao je da su zapaženi napori novog saziva Skupštine Crne Gore kada je u pitanju očuvanje jedinstva u parlamentu, te istakao da treba nastaviti rad oko pitanja oko kojih se može doći do konsenzusa, što bi poslalo veoma pozitivnu poruku Evropskoj uniji u kontekstu reformskih procesa.

Makači je to kazao tokom sastanka sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem.

Direktor ODIHR-a Mateo Mekači se zahvalio predsjedniku Mandiću na prijemu, istakavši da organizacija koju predstavlja ima eksperte koji su posvećeni regionu Zapadnog Balkana i da žele najbolju moguću saradnju sa Odborom za sveobuhvatnu izbornu reformu.

"Mekači je istakao da će novi saziv odbora, za razliku od prethodnih, imati dovoljno vremena da realizuje sugestije koje je predstavio ODIHR, čiji je cilj da ojačaju demokratske institucije u Crnoj Gori. Direktor ODIHR-a je istakao da su zapaženi napori novog saziva kada je u pitanju očuvanje jedinstva u parlamentu, te istakao da treba nastaviti rad oko pitanja oko kojih se može doći do konsenzusa, što bi poslalo veoma pozitivnu poruku Evropskoj uniji u kontekstu reformskih procesa", navodi se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Mandić je prije svega direktoru ODIHR-a poželio dobrodošlicu u Skupštinu Crne Gore, ističući da naš parlament ima izuzetno dobru saradnju sa ODIHR-om.

"Predsjednik Skupštine je direktoru Mekačiju saopštio da smo 2020. godine prvi put na demokratski način promijenili vlast, te da je do tada vladao jedan autokratski režim čiji su elementi bili vezani za organizovani kriminal koji je imao značajan uticaj na izborni proces o čemu svjedoče i 'Sky' prepiske koje se ovih dana pojavljuju u javnosti, dok je korupcija bila endemska pojava", navodi se u saopštenju Skupštine.

Mandić je dodao da se izborni zakon u Crnoj Gori mijenja uz dvotrećinsku podršku, što znači da je neophodan širok konsenzus u parlamentu.

"Mandić je apostrofirao da Skupština želi da implementira preporuke ODHIR-a, ali da je prvenstveno neophodno da sačuvamo dobru atmosferu u parlamentu koja postoji od izbora 28. saziva i koja je preduslov svih ozbiljnih reformi", saopšteno je iz Skupštine.

Predsjednik Skupštine je posebno govorio o situaciji u Šavniku gdje je DPS nelegitimno vrši vlast već godinu i po dana, ističući da se taj problem mora hitno riješiti kako svi budući lokalni izbori ne bi doživjeli sudbinu Šavnika.

U tom kontekstu, Mandić je pomenuo ideju da se nakon rješavanja ovih problema omogući održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu, što je jedna od preporuka ODIHR-a.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније