Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 02. 2013. 15:10 >> 15:06

CPT

Poboljšani uslovi u zatvorima

Crna Gora je poboljšala uslove u kojima borave osobe lišene slobode, ali bi u naredna tri mjeseca trebalo da ispuni još neke preporuke Evropskog komiteta za sprječavanje torture (CPT), kako bi taj napredak bio evidentiran u julskom izvještaju tog tijela.

Potpredsjednik Komiteta Haritini Dipla razgovarala je danas sa ministrom pravde Duškom Markovićem, a sastanku su prisustvovali i predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova, ljudskih i manjinskih prava, zdravlja i rada i socijalnog staranja.


„Crna Gora je, od posljednje posjete i izvještaja CPT iz 2008. godine, ostvarila napredak kad je riječ o uslovima u kojima borave osobe lišene slobode, ali i tretmanu tih osoba“, kazala je Dipla.

Ona se, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, zahvalila na „izvrsnoj saradnji crnogorske administracije na svim nivoima i na partnerskom odnosu koji je Crna Gora pokazala svojom otvorenošću i sviješću da obije strane rade u istom cilju“.

Dipla je sagovornicima prezentovala prve neposredne utiske i nalaze koji će, između ostalog, biti inkorporirani u završni izvještaj Komiteta, u julu ove godine.

„Nalazima delegacije CPT obuhvaćene su institucije u kojima borave osobe lišene slobode, a pod nadležnošću ministarstava unutrašnjih poslova, pravde, zdravlja i rada i socijalnog staranja, i za svaku od institucija konstatovan je napredak, ali i prostor u pojedinim oblastima za dalju realizaciju preporuka tog tijela“, kaže se u saopštenju.


Marković je, kako se navodi, delegaciju CPT upoznao sa naporima koje Crna Gora ulaže na ostvarivanju nacionalnih i spoljnopolitičkih prioriteta u toj oblasti, u prvom redu reforme sistema izvršenja krivičnih sankcija, ali i promocije i zaštite ljudskih prava, sa naročitim osvrtom na prava osobaa na izdržavanju kazne zatvora.

Marković se osvrnuo i na preporuke i nalaze delegacije CPT-a tokom upravo okončane posjete ZIKS-u, i upoznao ih sa aktivnostima koje se preduzimaju kako bi se određene preporuke u potpunosti realizovale. 

„Preporuke su se primarno ticale uslova u kojima borave osuđenici, gdje je poseban akcenat stavljen na potrebu dodatnih rekonstrukcija pojedinih paviljona, unaprjeđenja vođenja evidencije, monitoringa postupanja zaposlenih, kao i potrebu većeg radnog angažovanja osuđenika“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su predstavnici ostalih resora koji su prisustvovali sastanku, upoznali delegaciju CPT sa svojim aktivnostima, dajući komentare na neposredne utiske članova delegacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније