Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

04. 10. 2020. 08:40 >> 08:57
26

PROKIĆ SMATRA

"Abazović će biti izigran"

Profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, dramski pisac, član političkog savjeta GDF, nekadašnji poslanik u Skupštini Srbije Nenad Prokić kaže da je miješanje Srbije u izbore u CG bilo očigledno kao i miješanje crkve. Smatra i da će Dritan Abazović biti izigran i vjerovatno kroz, u ovim prostorima poznate manevre, postati ubrzo nepotreban. Kaže da za važne odluke potrebne većine neće biti, pa da to donekle tješi.

 

Komentarišući rezultate izbora u Crnoj Gori, te što je bilo presudno za ishod izbora Prokić kaže kako smatra da je riječ o još jednoj obmani, političkoj kamuflaži realnosti koja će usporiti put ka sreći i prosperitetu građana Crne Gore.

"Urlik provincijalnog kolektivizma, tako udaljen od svih evropskih ideja, i dalje hara ovim prostorima, i pored očiglednih i strahovitih poraza koje je nanio društvima u regionu od propasti komunizma do danas. Sve njih odlikuje perverzija vrijednosti, oni neće slobodu pojedinca, nego slobodu svoje nacije. To su sve izgovori da bi se opet došlo u poziciju da se naveliko laže i pljačka, baš ono po čemu su čuveni, a što drugome zamjeraju. Oni žele da država služi narodima, a ne građanima. A to je onda rat svih protiv svih. Njima je jedini kriterijum onaj nacionalni; drugog kriterijuma, druge misli – oni nemaju. Zato i dalje žive od zavađenog naroda. Pri tom, Rusiju vole više od svoje zemlje, pa su i kvislinzi", navodi Prokić u intervjuu za Pobjedu.

S obzirom na karakter nove većine i javne istupe Zdravka Krivokapića, upitan što će donijeti Crnoj Gori formiranje nove vlade, Prokić smatra da će se posvađati oko prvog budžeta.

"A Abazović će naučiti gorke političke lekcije. Smatram da će dug kleru bitno odrediti njihove poteze, njihove svađe i izdajstva. To je tako jer nam je kultura postala licemjerna, zločesta i zato opasna. U cijelom svijetu je to riješeno, samo se ovdje oni prave da to ne razumiju. Nek svom narodu daju demokratiju i – spašena je Crna Gora. Ali, oni neće da ljudi slobodno misle i govore. Jedino što će raditi je to da će čuvati stečenu vlast, darovanu od popa, kao u vrijeme Krstaških ratova. Širiće zato netrpeljivost i vezivaće naciju uz religiju, što je već samo po sebi izdaja i religije i nacije", smatra Prokić.

Na pitanje što pokazuju razgovori o vladi u Manastiru Ostrog, kađenje prostorija SO Budva, ljubljenje ruku popovima od strane potencijalnog mandatara Krivokapića, Prokić kaže da je to komično.

"Kad je riječ o populaciji koja može da stane u jedan veći neboder u Meksiko sitiju. Čak ni u Srbiji, gdje državnici takođe ljube ruke popovima, čime krše Ustav – pop ne odlučuje direktno o izborima, kao što se to dogodilo u Crnoj Gori".

On kaže da je Crna Gora proglasila rezultat izbora regularnim i validnim, te da je miješanje Srbije bilo, uz miješanje crkve, takođe očigledno.

"Ali, miješanje Aleksandra Vučića nije bilo tako otvoreno. Povodom toga kolaju razne teorije. U njih nemam nikakvog uvida. Znam samo da su njegove izjave bile umjerenije od izjava srpske opozicije, koja koketira s nacionalizmom više od vlasti".

 

Na pitanje da li smatra da će koalicija „Crno na bijelo“ i Dritan Abazović biti u stanju da sa četiri mandata kontrolišu najvažnije segmente crnogorske unutrašnje i vanjske politike, odgovara da će Abazović vjerovatno biti izigran.

"Abazović će biti izigran i vjerovatno kroz, u ovim prostorima poznate manevre, postati ubrzo nepotreban. Za važne odluke potrebne većine neće biti, pa to donekle tješi. Ali, to nije i ne može biti put ka sreći", zaključio je Prokić.

 

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније