Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 11. 2020. 20:12 >> 20:14
4

BALETIĆ ZA TVCG

"Ne polemisati o imenima, već o sistemu"

Građanski pokret URA na elektronskoj sjednici Glavnog odbora podržao je prijedlog nove vlade mandatara Zdravka Krivokapića. Napominju da je koncept ekspertske Vlade bio njihov programski cilj, te da im je drago što je preovladao u javnosti. S obzirom na to da nakon objave spiska imena za novu Vladu, svakodnevno stižu brojne reakcije javnosti, reditelj Branko Baletić za Dnevnik kaže da ne bi trebalo polemisati o pojedinim imenima, već o sistemskom rješenju.

Stranački organi URE donijelu su odluku. Predsjedništvo je juče uz jedan uzdržani glas podržalo prijedlog nove vlade mandatara Zdravka Krivokapića, da bi danas na sjednici Glavnog odbora podršku dodatno potvrdili.

"Danas je bilo tri glasa protiv, jedan uzdržan i svi ostali su bili za prijedlog koji je dostavljen pobjedničkim koalicijama. Sami koncept ekspertske Vlade je nešto što je bio programski cilj URE i platforme ,,crno na bijelo, i drago nam je da je taj koncept većinski preovladao u javnosti", kaže za TVCG Mileta Radovanić (URA). 

Međutim, u URI zamjeraju što nije ispoštovana identiteska raznolikost Crne Gore i što među kandidatima nema više žena. No, i pored zamjerki, njihova podrška mandataru je neupitna.

"Mi smo dali nedvosmislenu podršku prijedlogu manadatara, tos u novi ljudi voljni da sviojim znajnjem i ekspertizom pomognu Crnoj Gori jer smatramo da je koncept ekspertske Vlade je najbolje da se izađe i prebrode svi izazovi sa kojima se Crna Gora suočava i sa kojima će se suočavati i u narednom periodu", dodaje Radovanić. 

Otkad je mandatar predstavio sastav nove Vlade , javnost već ima zamjerke na pojedina rješenja. Naročito na spajanje ministarstava kulture, prosvjete, nauke i sporta.

"Čini mi se da je kultura najvažniji resor u svakoj Vladi. Čak mi se čini da bi bolje bilo da je on preuzeo i taj resor..ali ovim ljudima bez obzira šta ko mislio o tome treba dati šansu jer mi se moramo suočiti sa situacijom u kojoj se nalazimo. Prethodna vlast je na isti način građane hipnotisala kao podanike, partijski hipnotisala a čini mi se da ova ekipa to pokušava na nacionalnoj i religijskoj osnovi. Nije u pitanju da mi personalno diskutujemo o ovom ili onom članu Vlade, već o sistemskom rješenju koje po meni ne obećava mnogo već neki prvi javni istupi potrđuju ono što sam rekao na početku", kaže za TVCG reditelj Branko Baletić. 

A na početku našeg razgovora, reditelj Baletić podsjetio je na jednu od osnovnih definicija filmske režije.

"Režija je neprekidno donošenje neopozivih odluka. I ta definicija je važna za nas. Meni se čini da u ovom momnetu je potrebna jedna vrsta ektiviteta svakog građanima, njegovo mudro odlučivanje je neophodno da bi izašli iz situacije u koju smo zapali", zaključuje Baletić. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније