Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dan ]

05. 02. 2021. 07:09 >> 09:12
1

INICIJATIVA BIVŠE VLADE

Nema više Saveza za Evropu

Nova vlada neće nastaviti sa inicijativom Savez za Evropu, koju je u prošlom mandatu pokrenula vlada bivšeg premijera Duška Markovića, i o tome dosad uopšte nije ni bilo razgovora. To je za Dan potvrđeno iz Vlade.

“Nećemo se baviti inicijativama koje je pokrenuo Duško Marković”, kazali su iz Vlade za Dan.

Oni su istakli da je Vlada maksimalno posvećena evropskim integracijama Crne Gore.

U feruaru prošle godine, vlada tadašnjeg premijera Duška Markovića najavila je da će inicirati najširi politički i društveni dijalog na teme od ključnog značaja za uspješno okončanje procesa evropske integracije.

To su odlučili, kako su obrazložili, polazeći od čvrstog opredjeljena Crne Gore da postane članica Evropske unije, „što predstavlja naš vitalni državni prioritet i interes koji nema alternativu”.

Iako je tada najavljeno da će Evropska komisija brzo predstaviti novi modalitet pregovora, koji će se odnositi prvenstveno na one zemlje koje još ni jesu započele ovaj proces, to nije imalo nekog velikog uticaja na pregovarački okvir za Crnu Goru.

Kako su tada naveli iz Markovićevog kabineta, suština ove incijative je da se ojača međusobno povjerenje kroz nastavak političkog i najšireg društvenog dogovora o uslovima za izbore, koji su direktno vezani i za našu evropsku agendu.

U tom cilju, tadašnja vlada je iskazala potpunu spremnost i otvorenost za razgovor o svim pitanjima od suštinskog značaja za demokratski razvoj, ali je ostalo nejasno čime je ova inicijativa trebalo da ishoduje. Dijalog sapredstavnicima i akterima subjekata političkog i društvenog života koji dijele evropski cilj je potom počeo, ali je nedugo potom i prestao, jer je krenula kampanja za parlamentarne izbore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније