Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 03. 2021. 16:05 >> 16:06

RADULOVIĆ-BUŠARDI

CG i UNHCR posvećeni nastavku intenzivne i sadržajne saradnje

Novoimenovani predstavnikom Kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u Crnoj Gori Žan-Iv Bušardi je izrazio očekivanje da će sadržajna i dobra saradnja sa Vladom Crne Gore biti nastavljena, kroz jačanje tri ključna stuba koja se odnose na podršku apatridima, izbjeglicama i raseljenim licima.

On je to kazao tokom sastanka sa ministrom vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je danas sa novoimenovanim predstavnikom Kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u Crnoj Gori Žan-Ivom Bušardijem.

Kao je saopšteno iz tog vladinog resora, Radulović je čestitao Bušardiju stupanje na dužnost, izrazivši uvjerenje da će tokom njegovog mandata biti nastavljeni sadržajni i intenzivni kontakti Crne Gore i UNHCR.

U kontekstu pandemije COVID-19, pohvalio je blisku saradnju sa UNHCR, pri čemu je istakao da je Crna Gora snažno posvećena principima međunarodne zaštite migranata, izbjeglica, apatrida i raseljenih lica, kao ranjivih kategorija društva.

"Crna Gora kontinuirano radi na implementaciji zakonskih rješenja i politika kako bi se omogućila sveobuhvatna podrška strancima koji su ostvarili pravo na međunarodnu i privremenu zaštitu, kao i tražiocima azila", kazao je Radulović.

Dodao je da Crna Gora kontinuirano uplaćuje dobrovoljnu kontribuciju za UNHCR, ističući da je finansiranje humanitarnih aktivnosti izuzetno važno za uspješno sprovođenje projekata za najugroženije.

Predstavnik UNHCR Bušardi je, kako se navodi u saopštenju, izrazio očekivanje da će sadržajna i dobra saradnja sa Vladom Crne Gore biti nastavljena, kroz jačanje tri ključna stuba koja se odnose na podršku apatridima, izbjeglicama i raseljenim licima.

"Takođe, naglasio je važnost primjene zakonskih rješenja koja se odnose na ovu oblast, dodajući da naša država može računati na pomoć UNHCR, posebno u kontekstu pristupanja Crne Gore EU. Bušardi je kazao da će UNHCR nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u realizaciji ciljeva Globalnog kompakta koji obuhvata režim zaštite migranata i azilanata, povećanje prihvatnih kapaciteta, kao i razvijanje povoljnog društveno-ekonomskog okruženja", navoidi se u saopštenju MVP-a.

Sagovornici su, kao se dodaje, dogovorili nastavak komunikacije i razmjene iskustava o svim važnim pitanjima, kao i stvaranje šire koordinacije sa drugim resorima Vlade u pravcu ostvarivanja zajedničkih ciljeva.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније