Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dijana Drašković, TVCG

08. 04. 2021. 19:51 >> 19:59
9

JAKIČ

"Priču o državljanstvu ostaviti parlamentu"

Današnji snimci ne ohrabruju, poručuje za TVCG bivši ministar odbrane Slovenije i nekadašnji poslanik Evropskog parlamenta Roman Jakič. Vladu poziva da probleme riješi u institucijama, a da priču o crnogorskom državljanstvu ostavi Parlamentu.

Namjera Vlade da spusti kriterijume za dobijanje crnogorskog državljanstva, a time i biračkog prava zasad nepoznatom broju ljudi koji žive u Crnoj Gori, a porijeklom su iz zemalja regiona, za nekadašnjeg poslanika u Evropskom parlamentu, Romana Jakiča, neobična je. Objašnjava i zašto.

"Nije mi bilo čudno da glasaju stranci koji su u CG došli da rade i žive i imaju privremeno boravište, nego mi je više bilo neobično da državljani CG koji su na privremenom radu u inostranstvu više neće imati mogućnost glasanja. Zato ako vi jednom podijelte državljanstvo ljudima uz to idu i prava i dužnosti i jedno od tih prava i dužnosti su i glasanje", kazao je Jakič.

Još neobičnije mu je, kaže, što tako bitan dokument kroz Odluku, treba da, kada prođe sve procedure, razmatra Vlada,a ne Parlament.

"Ja mislim da Vlada koja ima većinu u Parlamentu nema se čega bojati da takvu diskusiju otvori u Parlamentu i da se tamo pokažu svi plusevi i minusi takve odluke", poručio je on.

Jakič, koji je i bivši ministar odbrane Slovenije, kaže i da zabrinjavaju slike sa crnogorskih ulica od danas.... Jasno je, kaže da su ponovo počeli problemi u Crnoj Gori.

Zato Vlada mora naći rješenje koje će zadovoljiti sve građane, poručuje Jakič, koji tvrdi i da vlast dodatno mora biti na oprezu jer Evropska unija Crnu Goru i dalje doživljava kao državu koja je najdalje odmakla na evropskom putu.

"Zabrinjava porast govora mržnje, na neki način taj revizionizam koji je permanentan u politici, zabrinjava porast nacionalizma, zabrinjavaju sva dešavanja pa i današnja ali to ne sprečava volju evropskih institucija da CG ne bi poduprli u svim tim njihovim težnjama prema EU", poručio je Jakič.

Ali takve signale, po uzoru na prethodnu, aktuelna Vlada mora češće i mnogo jasnije slati, poručuje Jakič, koji upozorava i da bi pasivnost ali i brojne izjave zvaničnika, poput one ministra pravde Vladimira Leposavića - bez sumnje mogle usporiti put Crne Gore ka Evropskoj uniji.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније