Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 11. 2013. 18:55 >> 18:55

MARKOVIĆ U BUKUREŠTU

Rumunske pohvale i podrška za CG

Crna Gora ostvaruje kontinuirani napredak u ispunjavanju obaveza na putu ka članstvu u EU i NATO, konstatovao je potpredsjednik Vlade Rumunije Gabriel Oprea. Sa njim je danas u Bukureštu razgovarao potpredsjednik crnogorske Vlade i ministar pravde Duško Marković.

Oprea je pohvalio i proaktivnu ulogu Crne Gore u NATO savezu, kroz angažovanje na rješavanju izazova u oblasti globalne sigurnosti i bezbjednosti.

“Rumunija će Crnoj Gori, kao prijateljskoj zemlji, pružiti svu podršku njenim integracionim naporima, vjerujući da je okvir koji nude EU i NATO optimalan okvir za  napredak obje naše zemlje”, zaključio je Oprea na sastanku sa Markovićem.

Marković je sa svojim rumunskim kolegom, ministrom pravde Robertom Mariusom Kazančukom potpisao Protokol o saradnji između dva Ministarstva pravde.

Time će, kako je saopšteno, biti ojačana pravosudna saradnja, kako na projektnom nivou, tako i na nivou razmjene eksperata i prakse, ali i ukupna bilateralna saradnja dvije tradicionalno prjateljske zemlje.

Marković i Kazančuk su razmijenili poglede na stepen pravosudne saradnje dvije države, kao i na tok evropskih integracija naše zemlje i regiona Zapadnog Balkana, a posebna tema razgovora bili su modeli podrške Rumunije daljem toku reforme pravosuđa i borbe protiv kriminala i korupcije u Crnoj Gori.

“U tom kontekstu, dva ministra su značajan prostor za saradnju prepoznali, između ostalog, u  oblasti racionalizacije pravosudne mreže kao i jačanja institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije”, navodi se u saopštenju.

Protokol o saradnji koji je danas potpisan u Ministarstvu pravde Rumunije, mehanizam je kojim Ministarstvo pravde Crne Gore definiše konkretne oblike saradnje sa ministarstvima pravde zemalja članica EU. Do sada je na ovaj način definisana saradnja sa ministarstvima pravde Poljske, Slovačke, Mađarske i Francuske, a uskoro će biti potpisan i sa Ministarstvom pravde Njemačke.

Susret potpredsjednika Markovića sa rumunskim kolegom Kazančukom bio je prilika i za upoznavanje domaćina sa najnovijim aktivnostima Crne Gore na planu ispunjavanja obaveza iz evropske i evro-atlantske agende.

Kako saopštavaju iz Ministarstva, Marković je Kazančuka upoznao sa najnovijim aktivnostima i rezultatima na planu reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije i kriminala, sa naglaskom na ustavnim promjenama i usklađivanju sistemskih pravosudnih zakona sa novim ustavnim rješenjima za izbor nosilaca najviših pravosudnih funkcija.

Marković je svoju zvaničnu posjetu Rumuniji okončao susretom sa vrhovnim državnim tužiocem ove zemlje, Tiberiuem Mihailom Nicuom.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o institucionalnom okviru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u obje zemlje, a u kontekstu crnogorskih napora da, u cilju  jačanja efikasnosti pravosuđa, racionalizuje svoju pravosudnu mrežu i koncentriše kadar i kompetencije za gonjenje najtežih oblika krivičnih djela.

Budući da Rumunija u toj oblasti ima zavidno iskustvo, dogovoreni su konkretni oblici razmjene iskustva i prakse, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније