Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 11. 2013. 14:51 >> 14:51
4

POZVAO SDP

Radunović: Izađite iz vlasti da idemo na izbore

Socijaldemokratska partija (SDP) treba da izađe iz Vlade i izazove nove parlamentarne izbore ukoliko želi da sačuva mininum političke časti, poručeno je iz Demokratskog fronta (DF).

 

Politički direktor Demokratske partije socijalista, Tarzan Milošević, pozvao je SDP da obezbjede većinu glasova u Skupštini ako mogu, izglasaju skraćenje mandata Vladi i izazovu prijevremene parlamentarne izbore.

Poslanik DF, Slaven Radunović, smatra da je Milošević tim htio da ohrabri birače svoje stranke.

"Izjava Miloševića me podsjeća na priču o dječaku koji ide po mraku kroz šumu i pjeva kako se ne boji mraka. On je želio da ohrabri birače nakon dobrog uspjeha koji su imali na lokalnim izborima u nekoliko manjih gradova, kako je DPS moćan i da bi na eventualnim parlamentarnim izborima mogao da osvoji apsolutnu većinu", rekao je Radunović agenciji Mina.

On je naveo da su jedno izbori u tri opštine gdje DPS koncentriše svu svoju moć i, kako je rekao, koristi državne resurse na nezakonit način. "A drugo je kada su parlamentarni izbori u pitanju i kada svoju moć i mogućnost zloupotrebe mora da rasporedi na cijelu Crnu Goru".

On je rekao da će SDP, ukoliko nastupi samostalno ukoliko bude vanrednih parlamentarnih, imati podršku DF-a.

"Siguran sam da neće imati podršku samo DF-a, već i ostalih opozicionih partija jer mjesecima i godinama pozivamo SDP da, ukoliko želi da sačuva mininum političke časti treba da izađe iz Vlade i izazove nove izbore. Ovo što DPS poslednjih godina radi građanima je uvlačenje u dubiozu iz koje teško možemo izaći za ko zna koliko godina", kazao je Radunović.

Upitan da li je realno očekivati da SDP obezbjedi većinu u Skupštini i izglasa skraćenje mandata Vladi, Radunović je odgovorio da bi, znajući odnose u koaliciji, to bio vrlo komplikovan odnos u nekoliko narednih mjeseci.

Kako je rekao, SDP će pokušati da na drugi način, dodatnim pritiscima, promijeni DPS, "kako bi bar još neko vrijeme zadržali zajedničku vlast".

"Međutim, siguran sam da je Krivokapić i u Sjedinjenim Američkim Džavama, gdje trenutno boravi, a i od drugih zvaničnika međunarodne zajednice, dobio jasne signale i da nije spreman da se »utopi« sa Đukanovićem", kazao je Radunović.

On je ocijenio da je izvjesno "potapanje broda" Đukanovića, a da je pitanje da li će to biti za mjesec, tri ili godinu.

"U svakom slučaju, njegov brod tone. Ovo je jedna od poslednjih prilika za SDP da taj brod napuste a da postanu, koliko toliko, realan politički saveznik ostalim parlamentarnim strankama", poručio je Radunović.

Milošević je rekao da bi raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora značajno usporilo proces evropskih integracija.

Radunović je naveo da ga, kao predsjednika Odbora za evropske integracije strah da će proces integracija biti usporen nedostatkom političke volje partije koju zastupa Milošević.

"Strah me je da pošasti koje Crnu Goru na tom putu najviše usporavaju, poput zloupotreba resursa u predizborne svrhe, neadekvatne i neefikasne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije zaustaviti proces, sada kada su na dnevnom redu poglavlja 23 i 24", kazao je Radunović.

Kako je rekao, izbori u državi su stvar demokratskih odnosa većine i manjine i potreba koje proizilaze iz svakodnevnog života.

"Naravno, jasno mi je da iz ugla političara iz DPS-a svijet drugačije izgleda nego iz ugla političara koji demokratiju i političke odnose gledaju kroz prizmu evropskih standarda i dostignutih vrijdnosti u tim političkim procesima", zaključio je Radunović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније