Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 11. 2013. 08:12 >> 08:12

NEREZIDENTNA OSNOVA

Vlahović ambasador za Južnu Afriku

Prvi šef diplomatije u nezavisnoj Crnoj Gori i prvi ambasador Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama Miodrag Vlahović biće ambasador na nerezidentnoj osnovi u Južnoafričkoj Republici i Afričkoj Uniji, saznaju Dnevne novine.

Vlahović se tako u diplomatiju i Ministarstvo vanjskih poslova vraća tri godine nakon povratka sa ambasadorske funkcije u Vašingtonu.

U ovoj instituciji ističu da je u završnoj fazi i postupak imenovanja nerezidentnih ambasadora koji će iz Ministarstva vanjskih poslova zastupati naše interese u Španiji, Portugalu, Izraelu, Švedskoj, Danskoj, Finskoj i Norveškoj, Indiji, Tajlandu, Egiptu, Etopiji, Australiji, Saudijskoj Arabiji, Organizaciji islamske zajednice, Japanu, Republici Koreji i ASEAN-u. Iz principijelnih razloga Ministarstvo vanjskih poslova ne saopštava imena ambasadora dok ne dobiju agreman.

Zadatak nerezidentnih ambasadora je da iz države djeluju i rade na političkom, ekonomskom i kulturnom zbližavanju sa državom prijema. Ovakav vid diplomatskog zastupanja praksa je koja ima za cilj jačanje bilateralnih odnosa sa državama u kojima usljed finansijskih razloga nije moguće otvori diplomatsko konzularno predstavništvo. Na ovaj naćin se racionališu i smanjuju troškovi.

Inače, Crna Gora ima 25 diplomatsko-konzularnih predstavništava i to u Albaniji, Austriji, Belgiji, BiH, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Italiji, NR Kini, Makedoniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Rusiji, SAD, Svetoj Stolici i SVmR, Srbiji, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bugarskoj, Rumuniji i na Kosovu.

Otvarena je ambasada u Argentini, koja će pokrivati i nerezidentno Brazil i Čile, i generalni konzulat u Minhenu.

Crna Gora ima i šest misija pri međunarodnim organizacijama, kao i dva konzulata u Frankfurtu i u Njujorku.

Crnogorski mediji su nedavno objavili da će naredne godine biti dosta promjena u crnogorskoj diplomatiji. U prvoj polovini iduće godine ističe mandat ambasadorima u Turskoj, Makedoniji, misiji UN u Njujorku, Italiji i Bosni i Hercegovini. U drugoj polovini godine moguće su i promjene ambasadara u Francuskoj, SAD, i Misiji UN u Ženevi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније