Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

10. 11. 2021. 06:58 >> 07:00
2

EKSPERTI U SKUPŠTINI

Pod lupom izborni zakoni i status DIK-a i ASK-a

Članovi skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu sastaće se sa predstavnicima OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), a na dnevnom redu biće deset zadataka koje to parlamentarno tijelo treba da završi. Prema najavama iz Skupštine, sastanak poslanika i predstavnika ODIHR-a biće održan danas.

Misija ODIHR pratila je sve parlamentarne i predsjedničke izbore u posljednjih 20 godina u Crnoj Gori, i u finalnim izvještajima upućivala je brojne preporuke za unapređenje pravnog okvira za sprovođenje izbora. 

OEBS je ranije obavijestio parlament da su njihovi eksperti spremni da pruže podršku i pomoć prilikom sastavljanja nacrta zakona koji se tiču izbornog procesa. 

Zadaci odbora su definisanje predloga zakona o izboru odbornika i poslanika, definisanje rješavanja načina održavanja lokalnih izbora u svim jedinicama lokalne samouprave u jednom danu i jačanje sveukupnih kapaciteta i profesionalizma Državne izborne komisije (DIK). Treba da definišu i predlog zakona o biračkom spisku i predloga zakona o registrima prebivališta i boravišta.

Takođe, odbor treba da dođe do predloga zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i modela za jačanje sveukupnih kapaciteta , profesionalizma i transparentnosti Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Plan je da se izvrši i analiza primjene zakona o ličnoj karti i zakona o crnogorskom državljanstvu, uz eventualnu pripremu predloga izmjena i dopuna ukoliko se ispostave korisnim, i definisanje predloga kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama.

Mandat skupštinskom odboru ističe krajem ove godine.  

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније