Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z. [ Mina ]

24. 12. 2021. 20:50 >> 20:51

ŠENTOP PORUČIO

Turska istinski i zvanični prijatelj Crne Gore

Turska snažno podržava evropsku integraciju Crne Gore, poručio je predsjednik Velike narodne skupštine Turske Mustafa Šentop.

Predsjednik crnogorske Skupštine, Aleksa Bečić, upriličio je svečani ručak u čast Šentopa koji je boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Šentop je poručio da je istinski i zvanični prijatelj Crne Gore.

On je istakao da Crna Gora i Turska imaju odlične odnose, koji se dalje produbljuju i učvršćuju.

„Tokom zvanične posjete našeg predsjednika Crnoj Gori potpisani su sporazumi i puno je tema otvoreno. Sebi smo zadali cilj da robnu razmjenu povećamo na 250 miliona dolara“, kazao je Šentop.

Šentop je naglasio da Turska snažno poržava EU integracije Crne Gore i podsjetio da je 2017. godine podržala pristupanje Crne Gore NATO savezu.

On je istakao i da Turska cijeni značaj Balkana kao geostrateški izuzetno važnog i specifičnog prostora, a samim tim važnog činioca stabilnosti i mira u širem geografskom kontekstu.

„U ovom regionu Crna Gora zauzima jednu od najvažnijih strateških pozicija. Takođe, Crnu Goru karatkeriše multikulturalnost, i ljudi koji pripadaju različitim etničkim zajednicama, a koji žive u miru i blagostanju“, naveo je Šentop.

Kako je kazao, Turska Crnu Goru smatraju susjedom, iako ne dijele granicu.

„Trudićemo se da ojačamo prijateljstvo između Turske i Crne Gore. Molićemo se za to i živjelo tursko crnogorsko prijateljstvo“, dodao je Šentop.

Bečić je naveo da Crna Gora Tursku i njen narod u svakom trenutku posmatra prijateljski i doživljava kao istinske prijatelje.

On je istakao da je jasno da je Turska velika vojna, ekonomska i humanitarna sila koja je u vremenima pandemije prikazala i potvrdila oprediljenost i spremnost da istupi i nesebičnu pomoć pruži onima kojima je to bilo neophodno.

Bečić je naveo da je Turska uputila humanitarnu pomoć brojnim državama, među kojima je bila i Crna Gora.

Kako je kazao, za Crnu Goru je čast što je u svega nekoliko mjeseci ugostila najviše turske zvaničnike, predsjednika države Erdogana i Šentopa.

„Danas smo zajednički zaključili da smo time ispisali najljepše stranice u dugoj istoriji naših odnosa, ali i da su odnosi između dvije zemlje na najvišem nivou u istoriji. To nas sve zajednički raduje“, kazao je Bečić.

Bečić je naveo da su se pored unapređenja političkih, parlamentarnih, kulturnih veza saglasili i radiće na jačanju ekonomske veze dvije države, jer tu postoji ogroman prostor za saradnju.

On je ocijenio da je Šentop istinski i dokazani prijatelj Crne Gore.

Bečić je podsjetio i da je, kao poslanik prije desetak godina, Šentop bio predsjednik Grupe prijateljstva parlamenta Turske upravo sa Crnom Gorom.

„Znam da imate i porodičnu povezanost sa ovim dijelom Balkana, i više puta ste nam potvrdili i dokazali da zaista imate poseban osjećaj i senzibilitet prema ovom dijelu Balkana i prema Crnoj Gori“, kazao je Bečić.

On je zahvalio Šentopu na potpisivanju Memoranduma o saradnji dva parlameta.

Bečić je ocijenio da će upravo takav sporazum obezbijediti intenzivniju saradnju odbora, grupa prijateljstava.

„Obezbijediti dodatno usavršavanje naših službenika što je nama izuzetno važno imajući u vidu da pratimo trendove savremenih inovacija“, dodao je Bečić.

On je kazao da su posjeta i sporazum koji su potpisali još jedan snažan kamen u temeljima odnosa Crne Gore i Turske i još jedna jaka formalna pretpostavka za njihovo dalje jačanje.

„Živjela naša sigurna zajednička budućnost i da je vječno prijateljstvo naših naroda i naših država“, poručio je Bečić.

Iz Skupštine su kazali da je crnogorska delegacija na čelu sa Bečićem upriličila i svečani ispraćaj za visoke turske zvaničnike koji su boravili u zvaničnoj poseti Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније