Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ PR Centar ]

11. 02. 2022. 15:27 >> 15:33

PIR I GRAĐANSKA AKCIJA

Inicirali usaglašavanje izbornog zakona sa međunarodnim propisima

Partija penzionera, invalida i restitucije (PIR) i Građanska akcija, podnijeli su danas Inicijativu poslaničkim klubovima i poslanicima u Skupštini Crne Gore, da na prvoj sjednici, u skladu sa Poslovnikom te institucije i po hitnom postupku, podnesu Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika, radi njegovog usklađivanja sa usvojenim međunarodnim pravnim propisima.

Iz PIR-a i Građanske akcije su poručili da međunarodni pravni propisi imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i da se njima zabranjuje diskriminacija biračkog prava.

“Nacrt Predloga zakona predali smo uz Inicijativu, sa pratećim dokumentima. Zakonom o izboru odbornika i poslanika, članom 39 a i 96, diskriminiše se biračima u Crnoj Gori biračko pravo. Članom 39 a, određeno je da na izbornoj listi od 4 kandidata, mora biti najmanje jedan kandidat manje zastupljenog pola, na koji način se diskriminišu kandidati ženskog u odnosu na kandidate muškog pola”, kazali su predsjednik PIR-a Momir Joksimović i Građanske akcije Božidar Vujičić.

Naveli su da je Članom 96 istog Zakona, određeno da se mandati kandidatima raspoređuju po redosljedu na izbornoj listi i na taj način, kako smatraju, kandidati u donjem dijelu liste diskriminisani su u odnosu na kandidate pozicionirane u vrhu liste.

“Amandman IV stav 1 na Ustav Crne Gore, određuje da je za usvajanje zakona koji određuju ostvarivanje prava i sloboda građana, dovoljna prosta većina, 41 poslanik. Biračko pravo je temeljno ljudsko pravo određeno Ustavom Crne Gore, kao jednako. Navedene članove Zakona o izboru odbornika i poslanika treba usaglasiti sa članom 25 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim slobodama koji glasi: “Svaki građanin ima pravo i mogućnost bez ikakve diskriminacije i bez neosnovanih ograničenja, da bira i bude biran”, saopštili su Vujičić i Joksimović.

Navedene članove Zakona teba, kako smatraju usaglasiti i sa tačkom 7.5 Kopenhaškog dokumenta koji glasi: ”Države potpisnice ovog dokumenta, obavezuju se da će poštovati pravo građana da steknu političke ili javne funkcije, individualno ili kao predstavnici političkih partija, bez diskriminacije”.

“Uz inicijativu smo priložili i prioritetnu preporuku OSCE/ODIHR, nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, koja glasi: “U skladu sa prethodnim preporukama OSCE/ODIHR, uslov boravišta i zakonske nadležnosti za glasanje, treba izmijeniti, tako da su u skladu sa Ustavom kao i Međunarodnim obavezama i dobrom izbornom praksom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније