Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

24. 02. 2022. 10:51 >> 10:53
3

ATLANTSKI SAVEZ

Prozapadna Vlada da se suprotstavi ruskom uticaju

Atlantski savez Crne Gore najoštrije je osudio napad Rusije na Ukrajinu. Zapadni Balkan navode kao plodno tlo za ruske operacije. Zato poručuju da je od velikog značaja da Crna Gora u što kraćem roku izabere novu evropsku, prozapadanu Vladu koja će, kako su kazali, stati u zaštitu evro-atlantskih vrijednosti, i koja će se suprotstaviti ruskom uticaju kako u zemlji, tako i u regionu Zapadnog Balkana.

"Atlantski savez Crne Gore najoštrije osuđuje neopravdani i ničim izazvani napad Rusije na Ukrajinu. Vladimir Putin još jednom pokazao svoje imperijalističke tendencije i izabrao put agresije protiv suverene i nezavisne države", navode iz Atlantskog saveza.

Napad Rusije na Rukrajinu vide kao teško kršenje načela međunarodnog prava i ozbiljnu prijetnju evroatlantskoj bezbjednosti.

"Isključiva odgovornost za smrt i uništenje koje će ovaj napad donijeti je na Rusiji i njenom predsjedniku", navodi se u saopštenju.

Ruska invazija na Ukrajinu, kako su kazali, nije samo napad na suverenu državu, već kako dodaju, direktan napad na demokratiju i njene vrijednosti.

"Radi zaštite sopstvenog autoritarnog režima, Vladimir Putin je spreman da ugrozi milione života. Ovaj užasni dan za Ukrajinu i mračni dan za Evropu će imati nesagledive posljedice zbog kojih će posebno ispaštati stanovnici Ukrajine i Rusije", kazali su.

Smatraju da se Vladimir Putin neće zaustaviti na Ukrajini.

"Iz tog razloga posebno treba voditi računa o Zapadom Balkanu koji se pokazao kao plodno tle za ruske operacije. Putin će nastaviti da destabilizuje i ovaj region i ometa njegovu demokratizaciju i razvoj", ističu iz Atlantskog saveza.

Iz navedenih razloga smatraju da je ključno da NATO saveznici pokažu odlučnost i snažno se suprotstave agresoru i antidemokratskim vrijednostima koje Putin pokušava da nametne Ukrajini, ali i ostatku Evrope.

"Takođe, u ovom kritičnom trenutku Crna Gora mora biti faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu koji će predvoditi čitav region na putu ka Evropskoj uniji. Zbog toga je od velikog značaja da se u što kraćem roku izabere nova evropska, prozapadana Vlada koja će se stati u zaštitu evro-atlantskih vrijednosti, i koja će se suprotstaviti ruskom uticaju kako u zemlji, tako i u regionu Zapadnog Balkana", zaključili su iz Atlantskog saveza Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније