Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V./Anadolija ]

31. 05. 2022. 19:28 >> 19:29
3

ČAVUŠOGLU O PROŠIRENJU NATO

"Podržali smo ulazak CG ali smo uzdržani po pitanju Švedske i Finske"

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da postoje određeni uslovi koje Švedska i Finska moraju ispuniti da bi bile dio NATO.

"Prije rata u Ukrajini, uvijek smo podržavali proširenje NATO-a na svim sastancima ministara spoljnih poslova. Slično, podržavali smo ovu politiku u slučaju zemalja kao što su Sjeverna Makedonija i Crna Gora, ali trenutno smo uzdržani zbog podrške koju su dali terorizmu dvije zemlje koje žele sada da postanu članice NATO-a“, rekao je Čavušoglu, prenosi Anadolija.

On je dodao da Turska održava dijalog sa Švedskom i Finskom u skladu sa direktivama predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Pozivajući se na konsultativni sastanak delegacija Turske, Švedske i Finske, Čavušoglu je rekao da je Ankara uručila pismo u kojem jasno izražava svoja očekivanja od dvije zemlje koje žele da se pridruže vojnom savezu.

"Čak i u vrijeme kada su konsultacije (između Turske, Švedske i Finske) u toku, ove terorističke grupe demonstriraju protiv Turske. Dozvoljene su aktivnosti terorističke organizacije koja je na (teror) listama EU i NATO. S druge strane, FETO (Fetullah teroristička organizacija, po ocjeni Turske) je aktivna u ovim zemljama“, dodao je ministar. 

Čavušoglu je takođe podsjetio na sankcije Švedske i Finske na izvoz oružja i proizvoda odbrambene industrije u Tursku, koje su uvedene nakon što je Ankara pokrenula operacije protiv terorista IPG/PKK u sjevernoj Siriji.

"Švedska i Finska treba da razumiju zabrinutost Turske za bezbjednost", naglasio je Čavušoglu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније