Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 01. 2014. 12:28 >> 12:29
1

ALEKSANDAR PEJOVIĆ

CG sa Srbijom da dijeli put ka EU

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Pejović kaže da je Podgorica spremna da sa Srbijom podijeli svoja iskustva iz dosadašnjeg procesa integracija.

On je, u intervjuu Tanjugu, kazao da otvaranje pregovora Srbije i EU, najavljeno za 21. januar, predstavlja veliku stvar.

"To nas čini sretnim, jer ćemo imati još jednu državu u procesu pregovora s kojom možemo dijeliti iskustva i saznanja iz procesa evropskih integracija", kazao je Pejović.

On je dodao i da je mnogo lakše kada ima više zemlja koje se kreću ka članstvu u EU, a posebno država sa kojima Crna Gora dijeli slično pravno nasljeđe, naveo je Pejović, što samo može da doprinese bržem ostvarenju zajedničkog cilja - punopravnog članstva u evropskoj porodici naroda. 

On je ocijenio da će sporazum o saradnji Srbije i Crne Gore u procesu evropskih integracija, koji su nedavno u Beogradu potpisali premijeri dvije države, doprineti još boljoj saradnji u svima aspektima važnim za dalji napredak u evropskim integracijama. "Taj sporazum daje mogućnost za rad na političkom nivou, pospješuje saradnju po pitanjima zajedničke spoljne i bezbjedonosne politike, u ekonomskim oblastima i posebno u vladavini prava“, istakao je Pejović. 

On je kazao da je gotovo u svakodnevnoj komunikaciji sa glavni pregovaračem Srbije sa EU Tanjom Miščević, dodajući da je u pitanju stalna razmjena iskustava i sagledavanje kako praktično dvije države mogu jedna drugoj pomoći u evropskim integracijama. 

"Želimo da sa Srbijom podijelimo naša iskustva za izrade akcionih planova za poglavlja 23 i 24 i prvih izvještaja, kako bi pomogli Srbiji da ne troši uzaludno vrijeme na neke stvari. Vjerujem da je to pravi pristup. Mi redovno srpskim kolegama dostavljamo materijale koje smo do sada koristili i izrađivali u dosadašnjem pregovaračkom procesu. Treba zajednički da nađemo mogućnosti da dijelimo iskustva", naveo je on. 

Pejović je dodao da će Crna Gora i Srbije, zbog razlike u veličini, imati različite tokove pregovaračkog procesa, ali u okviru njih poželjna je međusobna saradnja. 

On je izrazio uvjerenje da će Crne Gora, nakon što je krajem decembra otvorila pet novih pregovaračkih poglavlja, među kojima i 23 i 24, koja je Brisel ranije označio kao ključna za dalji evropski put države, nastaviti da bude uspješna evropska priča. "Verujem da je pred Crnom Gorom još jedna uspješna godina kada su u pitanju evropske integracije. Očekuje nas dosta posla na implementaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24, odnosno vladavinu prava, a pred nama su i pripreme za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja", kazao je Pejović. 

On je podsetio da je Crna Gora prva država sa kojom se pregovori vode prema novom principu, koji podrazumijeva da poglavlja 23 i 24 budu otvorena tokom čitavog pregovaračkog procesa i zatvorena na samom kraju, na šta u Podgorici gledaju kao na šansu svake države kandidata da u EU udje na osnovu zasluženih rezultata. 

Prema njegovim riječima, za proces evropskih integracija Crne Gore važniji je kvalitet uradjenog posla, nego rokovi kada će ta država postati punopravna članica EU. 

Pejović smatra da će Crna Gora do kraja decenije biti spremna za članstvo u EU, a kada će se to i desiti zavisi od niza faktora. "Ne samo od interne spremnosti Crne Gore, već i od situacije u samoj EU, ali i od toga kako će se region kretati u evropskim integracijama", naveo je on. 

On je ocijenio da zemlje Zapadnog Balkana, po svemu sudeći, neće grupno ući u EU, već pojedinačno u različitim fazama. Pejović je podsetio da je Crna Gora inicirala formiranje zapadnobalkanske šestorke kao modela saradnje i razmjene iskustsva na putu evropskih integracija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније