Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

20. 09. 2022. 08:10 >> 15:55
18

PANTELIĆ OCIJENIO

Đukanović ima odriješene ruke, na stolu tri solucije

Kad je u pitanju davanje mandata za sastav nove vlade, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ima odriješene ruke, i može da odluči kako god hoće, a na stolu su tri solucije - da povjeri mandat Miodragu Lekiću, zatim najjačoj poslaničkoj grupi u parlamentu, a to je DPS, budući da Lekić ima samo usmenu podršku nove/stare parlamentarne većine ili da situacija ostane ovakva kakva jeste, ocijenio je novinar iz Rima Željko Pantelić.

On je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG podsjetio kako Đukanović nema pravo po Ustavu da raspusti Skupštinu, već to ona mora sama učiniti, kako bi se stvorili uslovi za raspisivanje vanrednih izbora.

"Mislim da se nalazimo u pat poziciji, ako Đukanović ne odluči da povjeri nekome mandat. Onda se nalazimo u nategnutoj situaciji", smatra Pantelić.

Davanje mandata Lekiću ili nekoj drugoj osobi bio bi dobar način, kako je pojasnio, da se kupi vrijeme kako bi se regulisalo kompletiranje Ustavnog suda, što je uslov za regularnost izbora.

Pojašnjava i da Đukanović ima apsolutno diskreciono pravo da odredi mandatara za sastav nove crnogorske vlade u odsustvu postojanja potpisa crno na bijelo. Pantelić napominje kako u Ustavu nije ni predviđena mogućnost da se imenuje mandatar sa Skupštinom koja je ostala u starom sazivu.

Pojasnio je da u Ustavu precizno stoji da mandatara određuje predsjednik države 30 dana po konstituisanju skupštine.

"A ovdje nijesmo imali konstituisanje skupštine, već je vlada bila oborena, odnosno izglasano joj je nepovjerenje. Tako da je i to jedan od razloga zbog kojih će zakonodavci morati da se pozabaviti time i da to pitanje zakonski riješe", rekao je Pantelić.

Smatra da je vrlo neizvjesno šta će se dogoditi, i sve zavisi od toga, kako je rekao, kakva će biti procjena Đukanovića.

Osvrnuo se i na održavanje lokalnih izbora koji su zakazani za 23. oktobar, u uslovima kada Ustavni sud nije funkcionalan: "Ja postavljam pitanje - ako je dovedena u pitanje ustavnost i zakonitost lokalnih izbora 23. oktobra jer nemamo Ustavni sud u svom kapacitetu, kako je moguće da se ide u opšte izbore sa nedostatkom kvoruma u Ustavnom sudu, jer je onda situacija gora budući da se radi o parlamentarnim izborima".

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније