Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М. [ RCG ]

20. 09. 2022. 15:13 >> 16:57
1

BLAŽIĆ

Izbori su najrealnije rješenje

Ponovo smo došli u situaciju kada predsjednik treba da predloži neustavnog mandatara, kazao je prof. dr Đorđije Blažić za Radio Crne Gore.

"Tu je istav jasan, 103 član vrlo jasno definiše, postoje jasni materijalnopravni uslovi pod kojima predsjednik dobija ovlašćenja da odredi mandatara, to je nakon sprovedenih parlamentarnih izbora odnosno konstituisanja Skupštine u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine, dakle ovdje imamo još jednu dodatnu neustavnost pošto nisu ispunjeni uslovi materijalnopravne prirode, ovoga puta nisu ispunjeni ni drugi elementi tog postupka- procesno pravni razlozi koji je propisao 95 član koji obavezuje predsjednika da obavi razgovore sa predstavnicima političkih partija suidajma Ustavnog suda, Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda, da bi mogao da uđe u zonu predlaganja", kazao je Blažić.

Ono što je nesporno sa pravnog aspekta jeste, kako kaže, da je određivanje mandatara takozvano diskreciono pravo predsjednika Crne Gore.

"Međutim to ne znači samo on, nego je predsjednik pri odlučivanju ograničen uobičajnim demokratskim standaradima da se predloži onaj kandidat za koga u postupku razgovara predsjednik dobije povjerenje od one grupacije koja može da mu da uvjerenje da će 41 poslanik glasati za tog kandiata kojeg je neko predložio u protvinom nema smisla predlagati bilo koga ako Skupština nema garancije da će se taj kanditat izabrati", istakao je on.

U ovoj situaciji koja je vrlo konfuzna, čini se, kako kaže, da je predsjednik najbliži trećoj varijanti, a to je da predsjednik preduzme radnje predlaganja Skupštini, da ona skrati sebi mandat, i da ona sjutradan raspiše parlamentarne izbore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније