Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 01. 2014. 17:54 >> 17:54

BEZ DOGOVORA

Sjutra o Radnoj grupi sa Drobničem

Kolegijum predsjednika parlamenta nije danas odlučio da li će Radna grupa za izgradnju povjerenja u izborni proces nastaviti sa radom, a o tome će koopredsjedavajući tog skupštinskog tijela sjutra razgovarati šefom Delegacije evropske unije u Crnoj Gori, Mitjom Drobničem.

 

Kopredsjedavajući Srđan Milić i Milutin Simović su, u pismu upućenom krajem decembra predsjedniku Skupštine, Ranku Krivokapiću, naveli su da, nakon višemjesečnog rada, Radna grupa nije ispunila svoj zadatak i da je njen dalji rad neizvjestan.

Simović je novinarima, nakon sjednice Kolegijuma, kazao da je to tijelo analiziralo dosadašnji Rad radne grupe i pokušalo da definiše model kako da ona finalizira svoj rad.

"Većina nas je smatrala da sjutra treba razgovarati sa Drobničem kako bi iskazali svoj konačni odnos prema ponuđenoj varijanti da dobijemo podršku u smislu angažovanja eksperata EU na finalizaciji dva zakona", rekao je Simović.

To su, kako je naveo, zakoni o finansiranju političkih partija i o biračkim spiskovima.

Simović je naglasio da je Demokratska partija socijalista (DPS) zainteresovana da čuje stav eksperata o tom pitanju.

"Uvijek je dobro čuti ekspertsko mišljenje sa strane, usaglasiti to sa pravnim sistemom Crne Gore, i ja vjerujem da je to odgovor u odnosu na ta dva zakona", kazao je on.

Simović je naglasio da, kada je u pitanju nastavak rada Radne grupe, nije problem u DPS-u, niti će biti.

S druge strane, kako je naveo, nedavno održani lokalni izbori i visoka izlaznost birača pokazuje koliko je povjerenje građana u izborni proces.

Član Radne Grupe iz Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić, kazao je da je nepodijeljeno mišljenje javnosti, političkih partija, a naročito predstavnika Evropske komisije da je u Crnoj Gori nizak nivo povjerenja u izborni proces, i da je Radna grupa trebalo to da podigne na veći nivo.

On je rekao da će se, nakon sastanka koopredsjedavajućih Radne grupe sa Drobničem, vidjeti šta će dalje biti.

"Ukoliko DPS ostane pri svom tvrdom stavu, mi nećemo dalje učestvovati u radu Radne grupe, jer smatramo da je to samo odlaganje nečega, bez nekakvog konkretnog zaključka i doprinosa", kazao je Bojanić.

Prema njegovim riječima, naročito su važni predstojeći lokalni izbori. "Razmotrićemo, sa ostalim članovima opozicije, da li ima smisla da Radna grupa u nedogled zasijeda, a da se izbori održavaju pod istim uslovima kao ranije", precizirao je Bojanić.

On je kazao da će razmotriti i to da li da nekoliko zakona, za koje postoji visok nivo saglasnosti, pokušaju da „nametnu“ na izjašnjavanje u parlamentu.

"Pa da se, na kraju krajeva, vidi ko jeste, a ko nije za usvajanje tih zakona, odnosno usaglašenih stavova", dodao je Bojanić.

Predstavnik Demokratskog fronta (DF) Branko Radulović rekao je da bi, kada se radi o Radnoj grupi, trebalo još jednom pokušati kroz konsulatcije unutar parlamenta i sa ekspertima EK.

"Ukoliko to ne bude, mi ćemo procesuirati sve te izmjene zakona koji su imali najveći stepen konsenzusa", kazao je Radulović.

U Crnoj Gori bi, od 20. do 24. januara, trebalo da boravi tročlana ekspertska grupa iz Brisela koja treba da pomogne crnogorskim parlamentarcima u izmjenama izbornog zakonodavstva.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније