Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina/M.L.B. ]

02. 11. 2022. 07:52 >> 07:53
1

SAMIT U BERLINU

Balkanski lideri potpisuju sporazume o bližoj integraciji

Lideri Zapadnog Balkana će na samitu u Berlinu koji počinje sjutra potpisati sporazume - o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija, saopštili su zvaničnici Vlade Njemačke. I predsjednik Vlade Crne Gore Dritana Abazovića učestvovaće sjutra na samitu Berlinskog procesa.

Zvaničnik vlade u Berlinu je rekao za Rojters da su to potezi ka daljoj integraciji i stabilnosti regiona, u kojem ni nakon raspada Jugoslavije i etničkih ratova 1990-ih, ne prestaju tenzije.

On je objasnio da je cilj da Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Kosovo i Albaniju približe članstvu u Evropskoj uniji (EU), zbog strahova od sve većeg uticaja Rusije i Kine u regionu.

Naročito Srbiju, koju je NATO bombardovao prije dvije decenije, a koja nastoji da uravnoteži istorijski bliske veze sa Rusijom i težnje za ekonomskom i političkom integracijom sa Zapadom, prenosi Slobodna Evropa.

Kako prenosi Rojters, zvaničnik njemačke vlade rekao je da Srbija mora da odluči da li želi da se pridruži EU ili da uđe u partnerstvo sa Rusijom.

Njemački kancelar Olaf Šolc trebalo bi sjutra da primi lidere šest balkanskih zemalja i EU u Berlinu u okviru takozvanog "Berlinskog procesa" koji je pokrenula njegova prethodnica Angela Merkel.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније