Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

28. 12. 2022. 11:07 >> 11:05
3

MILATOVIĆ REAGUJE

“Imenovanja direktora i odbora podgoričkih preduzeća biće nezakonita”

Zakazivanjem sjednice Skupštine Glavnog grada za 30. decembar gdje će biti imenovano oko 70 novih članova odbora i izglasan budžet za 2023. daleko je od postulata demokratije i realno nanosi štetu građanima Podgorice koji su glasali za promjene, poručio je nosilac liste i potpredsjednik pokreta “Evropa sad” Jakov Milatović.

“Vijesti” su danas objavile da pored toga što će povećati zarade službenicima i namještenicima, odlazeća uprava Glavnog grada će na sjednici podgoričkog parlamenta u petak, dan prije novogodišnjih praznika, izabrati i direktore i članove odbora i savjeta lokalnih javnih preduzeća i ustanova. Dan ranije, 29. decembra, zakazana je sjednica Odbora za izbor i imenovanja Glavnog grada, čiji je predsjednik Mihailo Anđušić (DPS). Na dnevnom redu su predlozi rješenja za imenovanje dvoje izvršnih direktora, 12 odbora direktora, četiri savjeta i jednog upravnog odbora gradskih institucija.

“Poraženi DPS u Glavnom gradu nastavlja da ignoriše i jasno iskazanu izbornu volju građana i odluke Upravnog suda kojima je potvrđeno da Ivan Vuković odavno ne obavlja ulogu gradonačelnika u skladu sa zakonom. Naime, zakazivanjem sjednice za 30. decembar gdje će imenovati oko 70 novih članova odbora i izglasati budžet u skladu sa DPS načelima daleko je od postulata demokratije i realno nanosi štetu građanima Podgorice koji su glasali za promjene i programe partija koje su vlast i osvojile”, navodi Milatović u izjavi za medije.

Zakazana sjednica je, kako kaže Milatović, još jedan pokazatelj da DPS najbolje ‘’brani’’ Ustav kršenjem člana 2 Ustava Crne Gore koji jasno kaže da se ne može priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana.

“Dakle, održavanje sjednice starog saziva skupštine Glavnog grada protivno je Ustavu Crne Gore i zakonima ove zemlje. Stoga, sve izglasane odluke skupštine u periodu od kad joj je još prije pola godine istekao četvorogodišnji mandat jesu već pravno upitne, a ove najavljene za 30. decembar su dodatno i nelegitimne, s obzirom na to da su građani Podgorice na izborima 23. oktobra jasno dali odgovor ko u njihovo ime treba da upravlja u narednom periodu, navodi Milatović.

Kaže i da sve legitimne i legalne odluke u interesu grada i građana koje planira da sprovede buduća vlast jesu na čekanju.

“Sve to zbog neodgovornog ponašanja onih poraženih struktura preokupiranih mišlju samo o ličnom i uskopartijskom interesu”, zaključio je Milatović.

Prava CG: Bivša vlast čvrsto se drži fotelja

Sekretarka Odbora Prave Crne Gore Podgorica Ana Dujović pozvala je kako kaže “nelegitimnog predsjednika Skupštine Glavnog grada Đorđa Suhiha da na vrijeme odustane od daljeg nezakonitog djelovanja”.

“Kako smo u prethodnih trideset godina bili svjedoci raznih nepočinstava pričinjenih od strane DPS-a, ne iznenađuje ni najnoviji, bezobzirni i očajnički čin gubitnika lokalnih izbora u Podgorici. Bivšoj vlasti ne fali drskosti, ali zato im u velikoj mjeri nedostaje osjećaj odgovornosti prema građanima Glavnog grada, koji su jasno i nedvosmisleno na izborima 23. oktobra iskazali svoj stav”, navodi Dujović.

Međutim, kako dodaje, volja naroda kao i uvijek do sada nije ono što obavezuje bivšeg gradonačelnika Ivana Vukovića i njegove partijske kolege.

“Za njih ima nešto mnogo važnije, a to je očuvanje fotelja i pozicija, što su i pokazali zakazivanjem sjednice nepostojeće Skupštine Glavnog grada. Ne samo da se bivši odbornici ne mogu pomiriti sa činjenicom da su na poslednjim izborima poslati u opoziciju, već se bahatim i nemoralnim činom trude da izigraju volju građana”, navela je Dujović.

Napominje da su izglasane izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kao i amandmani kojima je predviđeno da ukoliko nadležna izborna komisija ne objavi konačne rezultate izbora u roku od 60 dana od njihovog održavanja, aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta mandat prestaje po sili zakona.

“I pored svega toga, namjera bivših odbornika je da na zakazanoj sjednici 30. decembra imenuju izvršnog direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, v.d. izvršnog direktora Pogrebnih usluga, odbor direktora za 12 preduzeća, kao i četri savjeta i dva upravna odbora ustanova čiji je osnivač Glavni grad. Jasno je koje se namjere kriju iza ovakvog čina. A još jasnije je da se bivša vlast čvrsto drži fotelja koje im se definitivno izmiču i da ni ovakvi očajnički trzaji neće i ne smiju odnijeti pobjedu nad voljom građana”, poručila je Dujović.

Poziva Suhiha da na vrijeme odustane od, od kako kaže, daljeg nezakonitog djelovanja.

“U suprotnom, Prava Crna Gora će svim pravnim sredstvima odgovoriti na Vaše nezakonite radnje i stati čvrsto u odbranu izborne volje građana”, zaključila je Dujović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније