Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

23. 02. 2023. 13:16 >> 14:24
5

ABAZOVIĆ PORUČIO

"Pitanje državljanstva se previše politizuje"

Premijer Dritan Abazović kazao je da se u Crnoj Gori previše politizuju pitanja dvojnog i sticanja državljanstva, te da temi dvojnog državljanstva treba pristupiti u vrijeme kada nema izbora i posmatrati je sa racionalnog apekta.

“Imamo restriktivni zakon o državljanstvu i moramo da vidimo kako da pomognemo ljudima koji žive 30 godina u Crnoj Gori, a nemaju državljanstvo”, kazao je Abazović nakon sastanka sa ministrom u Vladi BiH Elmedinom Konakovićem.

Smatra da se u Crnoj Gori previše politizuju pitanja dvojnog i sticanja državljanstva.

”Oko dvojnog državljanstva mora da postigne širi konsenszus jer male zemlje uglavnom imaju restriktivne zakone. Da li je to smisleno, ostaje dilema. Ne izbjegavam to pitanje”, kazao je on.Istakao je da to što je naš region prepoznat kao region iz kog se odlazi, u tom smislu treba da nas zabrine i politika državljanstva.

“Države čiji broj stanovnika opada teško da mogu da računaju na razvoj. Pitanje može da se tretira u atmosferi bez izbora i u atmosferi gdje ćemo prisupiti, ne sa emocionalnog, već sa racionalnog aspekta. Ostaje da to pitanje rješavamo najranije u aprilu, a kako sad stvari stoje, možda i malo kansije”, rekao je Abazović.

On je ocijenio da su odnosi Crne Gore i BiH za primjer, da će ići u još boljem pravcu.

„Zajednički interesi Crne Gore i BiH su da razvijamo dobrosusjedsku politiku sa svim zemljama regiona, da otvorimo i pojačamo evropsku perspektivu cijelog regiona, ali i da radimo na zajedničkim infrastrukturnim projektima“, rekao je Abazović.

Kako je kazao, na sastanku je otvoreno nekoliko tema koje su značajne za građane, a radi se o infrastrukturnim projektima, koji se vezani za energetiku, kao i za lakši pristup građana dvije države.

Abazović je istakao da Crna Gora i BiH nemaju otvorenih političkih pitanja.

„Jako smo zainteresovani da sa Vijećem ministara BiH nastupamo u promovisanju onoga što su univerzalne vrijednosti i interesi dvije države“, rekao je Abazović.

Konaković je rekao da su u misiji u kojoj geografski položaj BiH pokušavaju ponovo koristiti na pravi način, jer je to most između istoka i zapada.

„Nažalost, u posljednjim periodima je bila mjesto gdje se istok i zapad konfrontiraju. Naša misija je da ponovo budemo mjesto spajanja, a u tom prostoru vidimo zajedničke šanse za naše dvije države u zajedničkim nastupima, prije svega na evropskom putu“, rekao je Konaković i dodao da BiH ima ambiciju članstva u NATO-u.

On je kazao da im iskustva Crne Gore mogu pomoći.

Konaković je ocijenio da u konceptu regionalne saradnje ima dosta prostora da Crna Gora i BiH zajednički nastupaju prema Evropskoj uniji, u smislu zajedničkih projekata, fondova.

On je istakao da su spremni razgovarati o nekoliko pitanja koja zanimaju crnogorske vlasti.
Kako je kazao, Crna i Gora i BiH imaju velike potencijale u dijelu turizma.

Konaković je istakao da statistike govore o velikom odlasku ljudi sa ovih prostora.

„Smatramo da bi dobar, kompromisan, zajednički nastup trebao da rezultira poboljšanjem ekonomije obje zemlje, a time naravno i ostankom mladih ljudi“, rekao je Konaković.

Upitan ima li BiH u planu rekonstrukciju puta između Plužina i Foče, Konaković je kazao da je to bila jedna od tema i prioriteta.

“Eventualno most koji bi spojio taj prostor, ne samo da bi bio infrastruktuno važan projekat, nego i simbolika spajanja. Po mom stavu i što ću aktuelizovati svakako će biti ova saobraćajna komunikacija”, rekao je Konaković i istakao da to mora biti jedan od prioriteta.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније