Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 02. 2014. 18:48 >> 18:48

PEJOVIĆ U ATINI

Saradnja uslov integracija

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović boravio je u Atini gdje je učestvovao na ministarskom sastanku o Jadransko-jonskoj inicijativi, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Obraćajući se učesnicima skupa, glavni pregovarač je istakao da Crna Gora, kao mediteranska zemlja, stalno podržava ciljeve strategije EU za Jadransko- jonsku inicijativu i da je već u prethodnoj fazi dala značajan doprinos ostvarenju te ideje. Naglasio je važnost daljeg intenziviranja saradnje i razmjene znanja i iskustva za brže napredovanje svake od država pojedinačno, ali i regiona u cjelini.

U tom kontekstu, ambasador Pejović je naglasio da Jadransko – jonska inicijativa predstavlja dobar okvir za regionalnu saradnju čime u značajnoj mjeri pospješuje evropsku perspektivu država regiona.

Pejović je, tokom boravka u Atini, učestvovao i na konferenciji o strategiji EU za Jadransko-jonski region.

Sastanak je otvorio premijer Grčke Antonis Samaras, a učestvovali su predstavnici Evropske komisije zaduženi za oblasti regionalne politike i pomorske politike i ribarstva, kao i ministri vanjskih poslova osam država koje čine Jadransko-jonski region.

Na sastanku je predstavljena nova inicijativa Evropske komisije za kreiranje makroregionalne strategije, koja ima za cilj valorizaciju potencijala regiona i unapređenje stanja u četiri prioritetne oblasti: upravljanje inovativnim razvojem pomorstva i mora, povezivanje regiona, očuvanje, zaštita i unapređenje životne sredine i povećanje privlačnosti regiona.

Učesnici konferencije su istakli važnost bolje povezanosti i snažnije saradnje zemalja regiona u pravcu ostvarenja zajedničkih ciljeva i posebno naglasili da Strategija može pružiti doprinos državama Zapadnog Balkana, na putu prema EU. 

Kada je riječ o Crnoj Gori, Pejović je posebno istakao značaj prvog stuba Strategije – Podsticanje inovativnog pomorskog i morskog rasta u kojem su Crna Gora i Grčka strateški partneri.

U okviru ovog stuba se promoviše održivi ekonomski rast i zaposlenost, kao i stvaranje poslovnih mogućnosti u sektorima privrede mora, kao što su akvakultura, ribarstvo, morske biotehnologije, morske i pomorske usluge.  Intenziviranje regionalne saradnje u ovoj i svim drugim oblastima doprinosi dinamici reformi i jača evropsku perspektivu država regiona.

Na marginama skupa, ambasador Pejović je imao više bilateralnih sastanaka s predstavnicima država regiona i EU, kao i predstavnicima EK.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније