Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

06. 04. 2023. 21:26 >> 21:46
7

EMISIJA "ARGUMENTI"

"Crna Gora ima priliku da ispravi greške u odnosu prema manjinama"

Crna Gora je jako podijeljeno društvo, i postoji nada da nova lica neće ponavljati greške iz pošlosti koje se tiču podjela u društvu, saglasni su sagovornici emisije "Argumenti" potpredsjednik Bošnjačke stranke Jasmin Ćorović, predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj i potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja Arben Jakupi.

Potpredsjednik Bošnjačke stranke Jasmin Ćorović kazao je da je povlačenje Mila Đukanovića krajnje politički odgovoran potez i da je dobro da poslije određenog vremena partije dožive promjene.

"Nadam se da postoji nada da DPS nakon ovoga, sa novim snagama, ponovo postane jedan ozbiljan politički subjekat u Crnoj Gori", poručio je Ćorović.

Kazao je da je odluka unutar Bošnjačke stranke da se podrži Milo Đukanović na predsjedničkim izborima bila donijeta velikom većinom.

"Dobro smo izvagali situaciju, mi smo razgovarali sa kandidatima koji su tražili našu podršku. Očekivali smo da će nas pozvati svi kandidati. Dobili smo poziv od tri predsjednička kandidata, od Mila Đukanovića, Draginje Vuksanović Stanković i Jakova Milatovića", istakao je on.

Obavili su, kako je kazao Đorović, razgovore sa svima i nakon konsultacija donijeli odluku da podrže Mila Đukanovića.

"Mi smo vrednovali određene zasluge Đukanovića iz prethodnog perioda. On je u najtežim vremenima sačuvao mir i živote ljudi", istakao je on.

Kazao je da su imali prijatan razgovor i sa Jakovom Milatovićem prije nego što su se predsjednički izbori održali, te da su on i Evropa sad još uvijek nepoznanica na političkoj sceni Crne Gore.

"Mi Milatovića pamtimo iz vremena apostolske vlade kada se ne možemo pohvaliti rezultatima koji su postignuti, pogotovo ne u dijelu kada je u pitanju bošnjački narod. Znamo da tamo nije bio nijedan ministar iz reda manjinskih naroda, sve su institucije očišćene od bošnjačkih kadrova i ne samo kadrova iz Bošnjačke stranke nego generalno iz reda Bošnjačkog naroda. Nije nam to ulilo povjerenje da mu damo podršku",poručio je on.

Naglasio je da je prijatno iznenađen stavovima Jakova Milatovića po pitanju članstva u NATO, kao i time da je dao  jak stav da će Crna Gora biti još kvalitetniji partner u NATO -u.

"Takođe svidio nam se stav da je Kosovo završena priča i da se to pitanje neće više pokretati. Ako nastavi tim putem svakako može očekivati podršku Bošnjačke stranke", poručio je Đorović.

Predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj kazao je da je prezadovoljan što smo na kraju izbornog procesa imali čestitke onome ko je pobijedio i da je to za Crnu Goru novina.

"Imali smo proglašenje konačnih rezultata veoma brzo, i to su demokratski pomaci koje zaslužuje NATO država kao što je Crna Gora. Mislim da je ovo sve dio jedne izborne utakmice gdje se preuzimaju odgovornosti. Milo Đukanović je čestitao Milatoviću, dao ostavku i to su ipak veliki pomaci za naše društvo, nadam se da će i ostali subjekti u budućnosti na isti način reagovati", istakao je on.

Kazao je da sevnije puno iznenadio stavovima novog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića.

"Kao predsjednik države nema puno ovlašćenja, poželjno je da ima dobre savjetnike, da bude predsjednik svih građana. Crna Gora je jako podijeljeno društvo, postoji nada da nova lica greške iz pošlosti koje se tiču podjela u društvu, neće ponavljati", kazao je on.

Potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja Arben Jakupi kazao je da se mnogo toga može prigovoriti Đukanoviću i odnosu prema manjinskim narodima.

"Mi smo bili opozicija režima Mila Đukanovića i godinama smo se borili da taj režim doživi ono što je doživio na predsjedničkim izborima. Mnogo je toga što se može prigovoriti Đukanoviću i odnosu prema manjinskim narodima. Ono što mu dominantno zamjeramo jeste da je napravio takav mehanizam da je poklopio sve manjinske stranke u jednom periodu", kazao je Jakupi.

DPS je, ističe, najviše nepravde nanio upravo bošnjačkom narodu.

"Taj narod se najviše raselio pod vlašću DPS-a i s obzirom na to da je novi predsjednik Crne Gore Jakov Mialtović bio dio dijaspore i susreo se sa našim iseljenicima, on razumije u kakvom položaju se nalazi bošnjački narod", poručio je on.

Kazao je da je pozivom Milatovića da ga podrže pružena ruka da se prave novi odnosi unutar većinskih naroda u Crnoj Gori i dodao da vjeruje da Milatović pretenduje da otvori novu stranicu prema manjinskim narodima.

"Smatramo ljekovitim što je došla smjena DPS-a i što je njihov lider poražen u direktnom nadmetanju. Odgovorno se ponio prema javnosti Crne Gore jer je podnio ostavku, i smatram da su i neki drugi lideri stranaka trebali podnijeti ostavke", zaključio je Jakupi. 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније