Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 02. 2014. 12:17 >> 19:28
7

UZALUDAN POSAO

Izborni zakon bez potrebne podrške

Poslanici crnogorskog parlamenta nijesu usvojili Izborni zakon, koji je predviđao uvođenje elektronske identifikacije birača na glasačkom mjestu.

 

Za zakon su glasali 42 poslanika opozicije i Socijaldemokratske partije i LP, dok je uzdržano bilo 27 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), pa taj akt nije mogao biti usvojen jer je za njega potrebna dvotrećinska podrška članova parlamenta. Glasanju nijesu prisustvovali poslanici Bošnjačke stranke i albanskih partija.

Predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić kao predlagač zakona, prethodno je prihvatio dva amandmana Demokratskog fronta, a kojima je predviđeno da rok za primjenu zakona bude 1.novembar, do kada Ministarstvu unutrašnjih psolova treba da pripremi nabavku opreme i da stavi u funkciju sistema za elektronsku identifikaciju.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista, Milutin Simović kazao da je amandman Fronta nije u skladu sa vraćanjem povjerenja.

„Čini mi se da nije cilj da se vrati ukupno povjerenje u izborni proces već parcijalno. Sada želi prihvatiti zakon koji neće značiti vraćanje povjerenja i postoje određenja rješenja koja nigdje nijesu primijenjena“, kazao je on.

Poslanici nijesu prihvatili amandman Pozitivne Crne Gore, koji je predviđao da Romi dobiju zagarantovan mandat.

Iako je poslanik SNP-a, Neven Gošović kazao je da će njegova stranka biti uzdržana prilikom glasanja zbog činjenice da njihovi amandmani nijesu dobili podršku, ipak su glasali za zakon.

Gošović je ocijenio da je Krivokapić pokazao parcijalan odnos prema nekim predlozima.

Krivokapić je kazao da je takav stav „elementarno nepoštenje“.

„Preuzeo sam odgovornost za vaše propuste jer ste deset mjeseci pisali zakon, pri tom je lider SNP-a vodio Radnu grupu a ne ja, a Ustav je usvojen za osam mjeseci“, poručio je Krivokapić.

Gošović je zatražio da mu se predsjednik parlamenta izvini, navodeći da mu se Krivokapić nije obraćao sa uvažavanjem, i  da nema pravo da ga uči o poštenju.

Krivokapić je kazao da nepošteno što njemu želi da se pripiše da je odgovoran za neprihvatanje amandmana SNP-a.

Potpredsjednik parlamenta, Suljo Mustafić kazao je da poslanici Bošnjačke stranke napuštaju sjednicu, nakon što nijesu prihvaćeni njihovi amandmani , ocjenjujući da je time prekršen Ustav.

Poslanici albanskih partija takođe su napustili zasjedanje nakon što nijesu prihvaćeni njihovi amandmani.

Krivokapić je kazao da to nijesu prijatni momenti za parlament, ali da je to dobra pouka kako se ulazi u procese od kojih trpi čitava država.

„Kao društvo trpimo posljedice zbog predsjedničkih izbora, od kojih je prošlo skoro godinu. Ovo su štetne stvari za svaki parlament pa i za naš“, kazao je predsjednik parlamenta nakon što su predstavnici manjinskih partija napustili sjednicu.

Simović je nakon toga zatražio pauzu, ocjenjujući da nije dobro što su predstavnici manjinskih partija napustili zasjedanje.

Skupština je juče, glasovima opozicije i SDP-a usvojila Zakon o finansiranju političkih partija i kampanja, kojim je predviđena stroža kontrola trošenja budžetskih sredstava i sprječavanje njihove zloupotrebe u partijske svrhe.

Usvojene su i izmjene zakona o ličnoj karti i lokalnoj samoupravi, kao i biračkom spisku, dok predlog zakona o crnogorskom državljanstvu nije dobio podršku u načelu i neće ići dalje u proceduru.

B.Višnjić

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније