Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

18. 07. 2023. 08:06 >> 21:56
1

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ

"Veliki interesi i pritisci, vlada se neće lako formirati"

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković smatra da će vlada najvjerovatnije biti formirana u septembru, te da će zbog velikih interesa i pritisaka teško doći do dogovora. Kada je riječ o skaj prepiskama koje svjedoče o sprezi vlasti i kriminala, kao i o brutalnoj policijskoj torturi, Ćalović Marković kaže da je čudi ćutanje tužilaštva. Smatra da što prije mora doći do reforme pravosuđa kako bi sudski epilozi u borbi protiv kriminala i korupcije bili zadovoljavajući.


Ćalović Marković se nada da će vlada biti formirana što prije kako bismo počeli sa reformama, imali neku odgovornost i kako bi se, kako je kazala, raskrstilo sa praksama partijskog zapošljavanja.

“To su poruke i evropskih zvaničnika. Vlada mora biti formirana što prije kako bi se ubrzao proces EU integracija”, kazala je ona u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”.

Vjeruje da će vlada biti formirana krajem avgista ili u septembru.

“Interesi su veliki, pritisci su veliki, i sigurno neće biti lako doći do dogovora. Na jesen nas čeka izvještaj EK i dobro bi bilo da pošaljemo pozitivne signale”, navela je Ćalović Marković.

Ogroman broj razrješenja i imenovanja Vlade Dritana Abazovića, za nju predstavlja problem, jer će, kako objašnjava, imenovani po političkoj osnovi biti ponovo razriješeni, a godinu će primati platu koju će im davati građani Crne Gore.

“Bilo bi dobro da dobijemo podatak, koliko su nas koštali partijski uhljebi u vladama Duška Markovića, Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića. Mislim da treba izmijeniti zakon u tom dijelu, Ne vidim razlog zašto bi zaposleni u državnim institucijama imali pravo da sjede kući i godinu primaju platu”, kazala je ona.

Ćalović Marković ističe da je nastavljena praksa skrivnja informacija u vezi sa platama u javnom sektoru.

“Naročito kada je riječ o funkcionerima EPCG. Oni koriste izgovor koji je DPS koristio prije 15 godina, da ne daju podatke zbog zaštite privatnosti. Nema privatnosti kada je riječ o javnim funkcijama i zaradama funkcionera”, kazala je ona dodavši da je od Krivokapića i Abazovića očekivala drugačiju praksu i veću transparentnost.

Kada je riječ o skaj prepiskama koje svjedoče o sprezi vlasti i kriminala, kao i brutalnoj policijskoj torturi, Ćalović Marković kaže da je čudi ćutanje tužilaštva.

“O tim slučajevima će odlučivati sudije koje je svojeručno birala Vesna Medenica. Još nijesu ni pokrenute izmjene u pravosuđu. Mislim da ćemo svjedočiti tome da će sudije biti u velikom konfliktu interesa koji neće biti adresiran. Podsjetiću vas da je Vesnu Madenicu na slobodu pustila njena prijateljica”, kazala je ona.

Komentarišući navode da je aktuelna vlast najviše učinila na polju borbe protiv kriminala i korupcije, Ćalović Marković kaže da ta vlast ništa nije otkrila kada je riječ o nezakonitom radu državnih institucija.

“Ja se plašim da pojedine političke strukture misle da preuzmu sistem, a ne da ga mijenjaju i da im ne odgovara da otkrivaju grjehove prethodne vlasti jer planiraju da ih i oni nastave”, kazala je ona.

Istakla je da niko nije naivan i da svi znaju da se u Luci Bar i dalje nelegalno skladište cigarete i da je šverc nastavljen.

“Ali djeluje da se ti poslovi nastavljaju od nekih kriminalnih struktura bliskih novim vlastima”, kazala je Ćalović Marković.

Nada se da će nova vlada učiti iz iskustva aktuelne i da će promijeniti praksu.

Smatra da ne bi bilo dobro da dobijemo sudske epiloge u ovoj konstalaciji sudija jer se boji da bi presude završile kao u slučaju Šarića i Kalića, da ne da ne bi bili osuđeni, već im se ne bi moglo više suditi za ista djela. Zato je po njenom mišljenju važno što prije ući u reformu pravosuđa.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније