Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

13. 04. 2023. 08:53 >> 08:55

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ

"Mora se odmotati klupko, institucije još služe kriminalu"

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković kazala je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" da je zadovoljna radom glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, ali ističe da on nema uslove za rad dok se institucije ne očiste od kadra koji sarađuje sa kriminalom. Kazala je da se rušenjem objekta odlazećeg predsjednika Mila Đukanovića krenulo od tanjeg kraja, te da je u pitanju politička promocija, jer Vlada nema rezultate u drugim oblastima. Kada je riječ o promjeni vlasti u Podgorici istakla je da je pitanje kakvu viziju ima novi kadar koji će doći.

Institucije još nijesu očišćene od kadra koji radi za kriminal

Ćalović Marković je istakla da je vrlo važno naglasiti da niko samostalno u policiji nije mogao raditi ozbiljne radnje za kriminal.

"Samo ću uzeti za primjer Zorana Lazovića koji se u posljednje vrijeme često pominje. Kada smo mi prije 10 godina objavili snimak svadbe Safeta Kalića gdje se Zoran Lazović ljubio sa kriminalcima iz cijelog regiona, tadašnji šef ANB-a Duško Marković je tvrdio da je Lazović bio na službenom zadatku. Evo sada vidimo da je na sličnom zadatku navodno bio i njegov sin", kazala je Ćalović Marković.

Kada klupko krene da se odmotava, prema njenim riječima, vidjeće se ko je bio i iznad Lazovića i čiji je posao on zapravo završavao.

Smatra da će novom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću biti jako teško da odmota to klupko, jer ima oko sebe saradnike kriminalnih klanova.

"Njenu još izvršna vlast nije pružila prave uslove za rad uključujući i pristup informacijama i da je teško istraživati o ljudima koji još imaju uticaja u tužilaštvu", kazala je ona.

Upozorava da institucije još nijesu očišćene od kadra koji je određene predmete stavljaju u ladicu i da se ne može znati kod koga će od sudija završiti neki predmet, da li kod nekog ko profesionalno radi posao ili nekog ko radi za klanove.

"Tako da je neophodno uraditi sveobuhvatnu reformu koja će cjelokupni sistem da promijeni na način da eliminiše ljude koji imaju veze sa kriminalom, a ne da ubaci politički podobne ljude koji će da eliminiše bilo koju vlast", rekla je ona.

Zadovoljna radom Novovića, ali nema adekvatne uslove za rad

Naglasila je da je zadovoljna radom GST Novovića.

"Očekujem da djeluje i u drugim važnim predmetima koji su povezani sa visokim funkcionerima, kao što u na primjer Pandora papiri. Ne možemo da očekujemo od jednog čovjeka da završi sve, posebno u okruženju u kom radi i zato moramo da mijenjamo i druge tužioce da čistimo tu instituciju od kadra povezanog sa kriminalom", rekla je Ćalović.

Rušenje kuće Đukanovića: Krenulo se od tanjeg kraja, Vlada nema rezultate u drugim oblastima

Komentarišući rušenje nelegalnih objekata u Kočanima odlazećeg predsjednika Mila Đukanovića, Ćalović Marković je kazala da Đukanović mora da odgovara za sve što je radio dok je bio na vlasti, ali da se krenulo od tanjeg kraja.

"Mislim da je odluka vlasti dva dana nakon što je Đukanović pretrpio poraz na izborima se bavi nekom njegovom nelegalnom kućom u nekom selu pored Nikšića zaista revanšizam. Neka vrsta političke promocije uoči izbora. Svi mi znamo da ta kuća u Kočanima Đukanovića predstavlja jedan maleni dio imovine i zasigurno ne predstavlja ono što je građanima obećano kada se pričalo o tome da će mu biti oduzeta sva nezakonito stečena imovina", kazala je ona.

Smatra da ova Vlada to radi jer nema rezultate u drugim oblastima i jer nije uspjela da locira imovinu kako gospodina Đukanovića, tako i drugih u nekim drugim državama i iz razloga što nema znanja da se izbori sa stvarima vezanim za zarobljavanje države.

"Oni jesu kompleksni i potrebno je značajno vrijeme. imamo gotovo nedirnute monopole, suštinski nedirnute tajkune i transfer tih tajkuna ka novoj vlasti", kazala je ona.

"Boriću se da se Đukanoviću sudi pred nepristrasnim sudom"

"Kada sam prije nekoliko godina, kada se nije pomišljalo o padu Đukanovića, ja sam njegovim saradnicima koji su me ubjeđivali da je on najpošteniji čovjekkoji hoda Crnom Gorom, ja sam rekla da ću se, kafa padne sa vlasti, boriti za njegova prava i da mu se sudi pred nepristrasnim sudom z sve što je radio na način na koji je radio, ne zbog njega i njegovih prava, već zbog građana. Niova vlast mora da pokađe da je drugačija od stare i da institucije sude prema zakonu, a ne prema revanšizmu", kazala je ona.

Ističe da smo dužni da se otvore sva pitanja koja su skrivana pod tepih, od Đukanovićeve imovine, do imovine njegove familije i prijatelja, a ne jedna kuća u Kočanima.

Antimafija zakon vrsta političke kampanje

Još jednom je ponovila da je antimafija zakon selektivan, te da je to vrsta političke kampanje uoči izbora. 

"Ja se nadam da će poslanici u Skupštini biti dovoljno politički zreli i da neće prevariti svoje birače i glasati za zakon koji je selektivan koji omogućava legalizaciju ogromnu imovinu koja je sticana 90-tih", rekla je ona. 

Aktuelna vlada traži način da odloži izbore

Smatra da aktuelna većina još traži način da odgodi izbore. 

"Sumnjam daće se to desiti jer ne postoji legitimni način, ali u Crnoj Gori nas ništa ne može iznenaditi", rekla je ona. 

Pitanje koji kadar će zamijeniti prethodnike u Glavnom gradu i kakva im je vizija

Smatra da se nova vlast u Podgorici neće susresti sa velikim problemima sa finansijama, ali da je pitanje ko će biti kadar koji će zamijeniti prethodnike. 

"Pitanje je koji kadar će dovesti Evropa sad i na koji način će biti podijeljena vlast između političkih struktura i da li će imati viziju šta da rade ili će samo pokušati da preuzmu metode koje smo vidjeli da su preuzimali kada su u pitanju kompanije na državnom nivou", rekla je ona. 

Nada se da će se neće birati politički kadar ili onaj koji će raditi profesionalno. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније