Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

20. 07. 2023. 07:01 >> 07:01
1

OČEKIVANjA OD NOVE VLADE

Preispitati povlastice funkcionerima, sprovesti sudske reforme

Nije realno očekivati da će se partijskom zapošljavanju u doglednim godinama stati na kraj, jer zar iko u ovoj zemlji vjeruje da će se partije odreći tog uticaja na biračko tijelo, ocijenili su iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP). Direktorica ASP-a Ines Mrdović kazala je za Portal RTCG da budući mandatar Milojko Spajić treba da zna "da ukoliko se nastavi sa gomilanjem zapošljavanja u javnom sektoru, to je politički više nego 'klizav teren' koji će ga u određenom času gurnuti ka političkoj prošlosti i gubitku podrške kod građana".

"Ukoliko Milojko Spajić formira buduću vladu i ako stvarno, a ne fiktivno želi da principi za njeno konstituisanje koliko toliko postanu realnost mora predložiti i mehanizam za smjene ministara, koji ih budu kršili, odnosno neki model tzv. blanko ostavki, koji bi bio pravno dozvoljen i izvodljiv. Sve drugo je 'pucanj u prazno', jer ćete građane teško uvjeriti da će se stvari pokrenuti sa mrtve tačke samo tako što će se prihvatiti principi, a onda nastaviti po starom bez ikakve odgovornosti. Ovo posebno što smo godinama taoci otvorene partitokratije, gdje su partije sa svojim vrhuškama (i za privilegovane) gazile sve pred sobom, od Ustava, pravnog poretka i javnog interesa građana, do uspostavljanja koruptivnih i nepotističkih modela vladavine, u kojima je pošten građanin i onaj sa znanjem prolazio obično kao 'bos po trnju' i bio primoran da iole pristojan život potraži van crnogorskih granica", rekla je Mrdović. 

Navodi da se prvo primjećuje da se kao polazni princip navode garancije iz Ustava (o suverenosti države, demokratiji, jednakosti za sve), a što se u razvijenim demokratijama podrazumijeva da mora biti poštovano u prvom redu od onih koji upravljaju državom.

"Kada formirate vladu, pa kroz principe definišete da se poštuje ono što ste dužni da poštujete po Ustavu, jasno je da ste svjesni duboke erozije pravnog i institucionalnog sistema u zemlji. Ovo je ujedno i slika poraza našeg društva, ali i svojevrsno priznanje političkih elita da su ovu zemlju 'bacili na koljena'. Nadalje, može se ocijeniti da se primat u budućim politikama daje borbi protiv kriminala i korupcije u odnosu na ekonomska pitanja, a fokus se stavlja na podršku SDT-u. Međutim, to nije dovoljno, jer se nijednom riječju ne govori o sudskoj reformi i dodatnoj tužilačkoj reformi, bez kojih neće ni biti isporučivanja potrebnih rezultata i vraćanja pravde građanima. Drugim riječima, uzalud će Vladimir Novović otvarati velike slučajeve, kada ''krupne ribe' neće završavati iza rešetaka, jer im sude sudije Vesne Medenice", navela je Mrdović. 

Ona je podvukla da je princip koji treba da doprinese uvećanju životnog standarda kroz program "Evropa sad dva“ uz rezervu, odnosno ako to ne ugrozi javne finansije, a svakako smo država rovitih finansija koja živi od kontinuiranog zaduživanja.

"Loše je što se nigdje u okviru principa ne naglašava uspostavljanje socijalno pravednijeg društva, kroz veće socijalne podrške i socijalne usluge. Takođe je nevjerovatno da Spajić najavljuje otklon od ranijih loših praksi, a da pri tome u principima za njegovu vladu nema ni slova o makar početku ukidanja brojnih beneficija javnih funkcionera i zaposlenih u javnoj administraciji, koji nemilice 'jedu' finansije ove zemlje na sve moguće načine i žive maltene na račun državne kase. Ukoliko postane premijer, a nastavi se sa bahaćenjem javnog novca, on će brzo trpjeti nepopravljivu političku štetu i 'obiti će mu se o glavu' jer u ovoj zemlji rastu nove generacije, a postojeće su sve manje obzirne na nepravde i traćenje njihovog novca za moćnike", ocjenjuje Mrdović. 

Po njenom sudu, po pitanju zaustavljanja prakse partijsko-nepotističkih zapošljavanja i pružanju jednakih šansi svima, nije realno očekivati da će se tome u doglednim godinama stati na kraj.

"Zar iko u ovoj zemlji vjeruje da će se partije odreći tog uticaja na biračko tijelo? Recept za zapošljavanja uspostavljen od DPS-a, a kasnije prihvaćen od drugih partija, od kojih neke treba da budu u novoj vladi, još dugo će biti naša stvarnost. Međutim, Spajić treba da zna da ukoliko se nastavi sa gomilanjem zapošljavanja u javnom sektoru, to je politički više nego 'klizav teren' koji će ga u određenom času gurnuti ka političkoj prošlosti i gubitku podrške kod građana. Ovo posebno što politička zapošljavanja sama po sebi više nijesu dovoljna za pobjede na izborima, ali jesu za krajnje negativan publicitet kod građana (treba pogledati primjer URA i SNP). Prosto se nekada glas na izborima uglavnom dobijao kroz davanje posla, a danas se uz posao traži i život dostojan čovjeka", ocjenjuje Mrdović. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније