Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Euractiv [ A.M./M.V. ]

23. 08. 2023. 17:53 >> 17:53
1

BRISELSKI "EURACTIV"

Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori sredinom oktobra

Evropska komisija (EK) sredinom oktobra objaviće godišnji izvještaj o Crnoj Gori, prenosi briselski portal "Euractiv". Kako su naveli, Evropska komisija će objaviti svoj godišnji paket proširenja sa izvještajima o tome koliko su se napredovale zemlje koje pregovaraju o pridruživanju bloku.

Briselski portal prenosi i da će ove godine po prvi put, paket proširenja EU, kako se naziva redovni izvještaj, obuhvatiti i Ukrajinu i Moldaviju koje su se prijavile za status kandidata za članstvo u EU prošle godine, ali i Gruziju, koja je dobila "evropsku perspektivu".

Dosadašnja praksa je bila da se izvještaji objavljuju o šest država Zapadnog Balkana i Turskoj. 

Izvještaji Evropske komisije obično se objavljuju na jesen. Posebno su važni jer daju sveobuhvatan osvrt na učinke u borbi protiv kriminala i korupcije, reformi javne uprave i ekonomskom napretku. 

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prilikom posjete Briselu sredinom jula predložio je odlaganje pomenutog izvještaja kako bi se vladi i parlamentu dalo dodatno vrijeme za postizanje konkretnog rezultata.

Odlaganje objave izvještaja bila je jedna od tema razgovora Milatovića i poslanika Evropskog parlamenta u spoljnopolitičkom komitetu. 

Izvjestilac EP-a Tonino Picula pitao je o tom predlogu. 

"Ako su medijski navodi tačni, predložićete odlaganje izvještaja Evropske komisije. To bi bio presedan, posebno ako se zna da nam redovne ocjene i služe da analiziramo situaciju", kazao je tada Picula.

Milatović je rekao da je mislio da izvještaj Evropske komisije treba odložiti na nekoliko sedmica, kako bi se dalo više vremena vladi i parlamentu.

"Razumijem da to treba prije svega koordinirati sa Evropskom komisijom i drugim državama ali dakle, to je bio naš predlog", naveo je tada Milatović.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније