Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Anja Šljivić, TVCG ]

01. 10. 2023. 19:41 >> 19:42
2

OD NAPADA NA DUBROVNIK PROŠLE 32 GODINE

Mesić: Za region članstvo u EU jedini garant mira i prosperiteta

Danas se obilježava 32 godine od početka napada na Dubrovnik. Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u Ulcinju je govorio o besislenosti rata, navodeći da je u sukobima u bivšoj Jugoslaviji stradala preko 100 hiljada ljudi, a da su granice ostale nepromijenjene. Kaže da je za cijeli region najbolje rješenje članstvo u Evropskoj uniji, jer je to jedini garant mira i prosperiteta.

Ima Crna Gora potencijala da se u potpunosti usmjeri ka evropskom modelu, ali Evropa mora biti odlučnija u svojoj misiji, poručuje posljednji predsjednik predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić. Tek kada se Evropa do kraja udruži, cilj će postati ostvariv.

"Evropa će postati veliki igrač sa Kinom, Inidjom, Rusijom, Amerikom kad se udruži, ali nažalost imate one koji su sada u EU koji su malo umorni od proširivanja a na drugoj strani imate one koji su umorni od očekivanja, od čekanja", kazao je Mesić.

Evropi su zato potrebni pravi lideri koji bi omogućili zemljama koje su van Unije da konačno postanu njen dio.

"Jer imaćemo kontinent koji počiva na miru koji isključuje rat a ostvaruje maksimalne uspjehe i u demokraciji i u standardu ljudi", kazao je Mesić.

Komentarišući rat u Ukrajini, Mesić poručuje da je svijetu potreban novi politički dogovor a Ujedinjene nacije u tome mogu pomoći tako što će djelovati preventivno. Taj faktor je nedostajao prisjeća se Mesić tokom rata u Jugoslaviji.

"Izlaz je jedino u novom dogovoru da se zaustavi rat i da se u tom dogovoru sve karte stave na sto i ponovo uvede sustav koji će regulirati odnose među državama. U vrijeme kad je bilo sigurno da će doći do rata u Jugoslaviji nijesmo dovoljno upozoravali, agresivno upozoravali međunarodnu zajednicu. Rat je završio, preko 100.00 mrtvih, a granice se nijesu promijenile nijedan milimetar. Da li je taj rat trebao?", navodi Mesić.

Na panelu, "Kako na osnovu iskustava iz prošlosti graditi bolju budućnost" Mesić je govorio na poziv IFIMES-a. Predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću dodijelio je specijalno priznanje za posebnu afirmaciju manjinskih zajednica.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније