Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.В. [ rtcg.me ]

07. 10. 2023. 18:40 >> 07:06

DOKUMENT EP

Zabrinuti zbog klanova, šverca preko Bara, odlaganja suđenja...

Evropski parlament (EP) sa velikom zabrinutošću primjećuje ozbiljne unutrašnje i međunarodne kriminalne akcije crnogorskih organizovanih kriminalnih grupa poznatih kao "klanovi“ i poziva na potpunu istragu o njihovoj navodnoj povezanosti sa političkim establišmentom u zemlji. To se navodi u nacrtu izvještaja o Crnoj Gori koji je izglasao Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta.

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta usvojili su 20. septembra izvještaj o Crnoj Gori čiji je autor Tonino Picula. Za izvještaj je glasao 51 poslanik odbora dok su tri bila protiv a tri uzdržana. O dokumentu će se vjerovatno ovog mjeseca glasati na plenarnom zasjedanju, kada će biti usvojen u formi rezolucije Evropskog parlamenta.

Dokument koji je usvojio odbor objavljen je na sajtu Evropskog parlamenta

Osim zabrinutosti zbog djelovanja crnogorskih organizovanih kriminalnih struktura, u izvještaju se napominje i da je potrebno raditi na daljem usklađivanju sa EU pravilima o konfiskaciji imovine. 

"Primjećuje napore koji se ulažu u borbu protiv organizovanog kriminala kroz zakonodavne izmjene i hapšenje ključnih ličnosti. Prima na znanje ozbiljne optužbe protiv vodećih ličnosti u pravosudnom sistemu, primjećuje sve veći broj pravosnažnih presuda, ali je i dalje zabrinut zbog dugih suđenja i čestih odlaganja. Poziva crnogorske vlasti da ojačaju krivične istrage, povećaju broj stručnjaka u ovoj oblasti, obezbijede veću saradnju i praćenje u sistemu krivičnog pravosuđa i blagovremeno donose presude", piše u dokumentu. 

To sve treba raditi, navodi se, uz potpuno poštovanje prava na pravično, nezavisno i nepristrasno suđenje i čuvanje prava optuženog. 

EU parlament poziva na dalje usklađivanje s pravnom tekovinom EU o konfiskaciji imovine. 

"Pozdravlja pozitivne napore učinjene u oblasti prevencije nezakonite trgovine, odnosno krijumčarenja cigareta. Uočava nove mjere koje je vlada objavila u julu 2022. godine radi zabrane skladištenja duvana u Bar i ponavlja važnost daljih mjera za suzbijanje šverca cigareta u zemlji, posebno u slobodnoj zoni Luke Bar", navedeno je u dokumentu. 

Poslanici EU parlamenta pozivaju Crnu Goru da razvija sveobuhvatnu strategiju za borbu protiv trgovine ljudima i zaštitu žrtava i da osigura blisku saradnju sa regionalnim i međunarodnim partnerima. Pozdravljaju tekuću saradnju Crne Gore sa agencijama EU kao što su Europol i Eurodžast i napominje važnost ove saradnje u pružanju pomoći Crnoj Gori u borbi protiv prekograničnog kriminala. 

Pritom se pozdravlja usvajanje nove strategije za reformu javne uprave 2022-2026. ali žale zbog nedostatka napretka u njenoj primjeni.

Poslanici su posebno naglasili zabrinutost po pitanju politizacije javne službe i iskazali su da i dalje zabrinuti zbog slučajeva zloupotrebe službenog položaja. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније